OBJECT Rotterdam: hippe, toffe én bruikbare kunst

by Wanda Bregman

Op 11 februari was het dan zo ver: OBJECT Rotterdam op een wel heel bijzondere locatie, de ss Rotterdam – toentertijd een schip met een vooruitstrevend design. OBJECT is een beurs die als  platform fungeert voor de nieuwste limited editions en one-offs van bekende en opkomende ontwerpers. Een zee van kunstobjecten uitgewerkt in uiteenlopende vormen en met verschillende materialen. Dit is dé plek waar design, ambacht, mode, architectuur en kunst samensmelten. Een must see voor iedereen die van onderscheidende, hippe, toffe én bruikbare kunst houdt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het hing, stond en lag er, sieraden, kinderspeelgoed, lampen, stoelen, jurken, keramiek, muurobjecten, breisels, borden, kopjes, vazen en zelfs kasten. Gruwelijk hebberig word ik ervan. Zo ongelooflijk veel moois, gaafs, leuks, te veel om over te schrijven. We lichten een kleine selectie van bijzondere designers voor je uit. Als fashion lover haal ik Michael Barnaart van Bergen aan (letterlijk) met zijn magnifieke gebreide sixty-achtige jurken. Michael ontwerpt rechte jurken, trendy poncho’s en jasjes met een funny, arty touch. Zijn inspiratie komt van iconen als Audrey Hepburn en Catherine Deneuve, een stijl die typerend is voor zijn ontwerpen. Verder zijn kunstenaars ook als Mondriaan, Henri Matisse en Virgnie Morgand inspiratiebronnen voor al zijn  ontwerpen. Tout bekend Nederland heeft een kledingstuk van Michael in de kast hangen. Hij heeft zijn winkel in Den Haag, als je er bent, gewoon even binnenlopen, it’s worth it!

Michael Barnaart van Bergen Barnaart van Bergen

En dan het merk Loof. Lichtzinnige houten meubels waar je ontzettend blij van wordt. Tijdloos wonen, slapen, werken en eten. De comfort, eerlijke materialen en de natuurlijke afwerking geven sereniteit en elk meubelstuk is een eyecatcher. De Loof-collectie is door heel Nederland te koop, kijk op de site voor de locaties. Judith Schwendener ontwerpt toffe, custom made, draagbare sieraden voor de man en vrouw: armbanden, ringen en broches. Ze gebruikt materialen als siliconenrubber gemengd met zand, zilver, papier en messing. Ze laat zich inspireren door het denken en doen van de mens, met een poëtische uitwerking. Prachtig voorbeeld is de wijsvingerring. Bas Vellekoop ontwerpt, onder andere, hexagoonlampen, zet ze bij elkaar en het is net een honinggraad, té cool. Bas laat in zijn ontwerpen duurzaamheid en bruikbaarheid bijzonder samenvloeien. Verkoop via de site. Jasper Willem de Boer gebruikt de natuur als inspiratiebron, letterlijk en figuurlijk. Supercute keramieke preitjes en bloemkolen, maar ook, met led lichtgevende libellen, vlinders en torren onder stolpen of als lampjes. Vlinders en torren lichten op je muur, hoe vet is dat. Check de site!loofJasper Willem de Boer

Lees ook:  Op welk festival hang jij uit dit jaar?

Judith SchwendenerBas Vellekoop

En als laatste twee noem ik de Radiolaria lampen van Bernotat & Co. Deze lampen met zijn fantasierijke onderwatervormen zijn geïnspireerd op microscopisch kleine organismen uit de oceaan en het fenomeen bioluminescentie. Ofwel: piepkleine diepzeebewoners die licht geven. Het resultaat is een collectie van elf speelse hanglampen van 3D-gehaakt textiel. Superleuk detail: in het donker zijn het glow-in-de-dark lampen, ideaal voor een kinderkamer bijvoorbeeld. Te koop online. En Pao-Hui Kao een Taiwanese kunstenaresse die onder andere objecten maakt van papier gemend met water. Hieruit ontstaat werkelijk prachtige kunstwerken waarop je niet uitgekken raakt, pure, regelrechte blikvangers. Kleine, grote objecten met een bijzonder soepele, ronde vormen met reliëf die je betoveren. Al haar ontwerpen trouwens. En met een grootse boodschap: ‘One of the most painful things I know is having to doubt what you’ve always deeply believed in. It takes courage to step up and question what you’re used to, but I believe that it is nevertheless necessary to do so.’

Pao Hui Kao

Houd alvast het tweede weekend van februari 2018 vrij voor een nieuwe OBJECT Rotterdam!

Foto credits header: Isodoor van Esch

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy