Zuid-Tirol, op-en-top leisure, kunst, design en cultuur snuiven!

by Wanda Bregman

Twijfel je nog over een wintersportlocatie? Hoeft niet! Wij hebben de wintersporthit voor je: Zuid-Tirol, Dolomieten. Een must-go-to! Met z’n imponerende bergen, het hoogste punt 3.905 meter(!), de witte toppen en – nu al – sneeuwwitte dalen. De bergen zijn niet de enigen die imponeren. Dit gedeelte van Zuid-Tirol was voor de Eerste Wereldoorlog Oostenrijk. Belangrijk om te weten, omdat dit stuk Zuid-Tirol in Italië nog altijd tweetalig is. Nou, eigenlijk drietalig: Ladin wordt hier ook nog gesproken. Ladin is de oudste taal van Italië die afstamt van het Romeins. De invloeden van drie culturen zie je voelbaar gemoedelijk samensmelten. The best of three worlds, op elke gebied. Met maar liefst 1.200 km aaneen geregen skipistes, 300 dagen zon per jaar en een dikke bebossing die een 50% van de gehele oppervlakte van Zuid-Tirol beslaat, is dit gebied het hele jaar ideaal om neer te strijken. Ik strijk neer in Bolzano (Bozen). De stad van design en kunst met een diepe liefde voor hout. Kunst druipt van de stad, met z’n romantische Oostenrijkse uitstraling en Italiaanse designinvloeden. Om te beginnen, en die moet je gezien hebben, het Zuid-Tirol Archeologisch Museum: Oetzi, the Iceman. Ook het Museion – museum voor moderne en hedendaagse kunst, is een bezoek waard. Al is het alleen al voor het mooie, volledig uit glas bestaande gebouw. In het centrum zijn nog talloze galeries te vinden met wisselende tentoonstellingen.

bolzano-uitzicht

Bolzano

Wij hebben een ontmoeting met kunstenaar Aron Demetz. Born and raised in de ‘wood valley’ – Bolzano-regio. Aron staat internationaal bekend om zijn houtsnijwerk en levensgrote beelden die de hele wereld afreizen. Hij is net terug uit Japan. Zijn beelden – menselijke figuren in basishoudingen of ongebruikelijke posities – laten mogelijkheden én beperkingen zien. Dit resulteert in werken met een sterk fysieke aanwezigheid, die de kijker grijpen op psychologisch niveau. Aron vertelt: “Werken met hout is nog een beetje ondergeschoven kindje. Hout moet je leren voelen, het leeft, zodra je de ziel tegenkomt van het stuk waarmee je werkt, kun je tot bizar mooie dingen komen.” Nadat het beeld uit hout is gesneden, wordt het oppervlakte opgeruwd, verbrand (of ‘verwond’) en bedekt met druppels hars. Alsof het hout een zelf genezend vermogen heeft. “Als je hout respecteert, leer je ook de imperfecties en fouten kennen en vooral: te accepteren. Dit proces is het belangrijkste.” En dat laat hij ook zien in zijn kunstwerken, die je verbluffen, de adem benemen en je sprakeloos achterlaten. Aron Demetz, een beminnelijk kunstenaar. Een kijkje in zijn werkplaats leveren mooie beelden op, met de zon die door de ontelbare ramen schijnt, precies op de houten, wassen en bronzen plastieken. Daarna krijgen we een rondleiding in ‘3D Wood’ een werkplaats waar met behulp van een robot minuscule details in hout aangebracht kan worden, en waar Aron’s beelden geprogrammeerd en digitaal opgeslagen worden.

aron-demetz

Aron Demetz

img_2495 verwondingen-en-brandingrobot

Lees ook:  De 7 tofste fietsroutes binnen Europa

Ook bezoeken we snel nog even de bekende Galleria Doris Ghetta waar Peter Senoner op dat moment een prachtige tentoonstelling voorbereidt met indrukwekkende sculpturen en tekeningen, die uiterlijke schijn symboliseren. Tijd voor lunch, in restaurant Sneton. Genietend van heerlijke lokale gerechten met een fantastische wijn. We verplaatsen ons wat hoger de bergen in en maken een schitterende wandeling (door de sneeuw!) door een van de mooiste skigebieden, Alpe di Siusi. Een koffie bij Adler Mountain Lodge, maakt het af. Einde middag bezoeken we een lokale kerstmarkt en maken we kennis met een typisch kerstgebruik ‘Krampusumzug’. Mannen verkleed als ‘Krampus’, met hoornen op het hoofd, vacht om het lichaam en geitenbellen aan de middel, jagen ze iedereen, vooral kinderen die zich zogenaamd misdragen hebben, de stuipen op het lijf. Ze vegen je gezicht en handen zwart en ja, ook ik moet er aan geloven. Al gillend ren ik weg van Krampus die me bij de auto grijpt en een paar goede zwarte vegen gaf.

peter-senoner

Peter Senorer

img_2605  100_1061

krampus

Krampus

De volgende dag maken we kennis met de sympathieke Italiaanse designer/kunstenaar Martino Gamper. Geboren en getogen in Merano en woont al 19 jaar in Londen. Martino Gamper houdt zich bezig met diverse projecten en tentoonstellingen op het gebied van design en interieurdesign. Het snijvlak van de internationale meubelindustrie. Martino geniet internationale bekendheid met zijn werken en projecten op tentoonstellingen en in opdracht. Hij heeft verscheidende vooraanstaande awards gewonnen waaronder de Furniture Award in 2008 voor zijn project ‘A 100 Chairs in 100 days.’ Martino neemt ons mee naar de alom bekende bakkerij die sinds 1919 bestaat. Waar men nog de echte art of baking verstaat. In biologisch bakkerij ‘Ultner Brot’ krijgen alle producten, ondanks het gebruik van high-end machines, de finishing touch nog steeds met de hand.

img_2586

Bakkerij ‘Ultner Brot’

Met een smaakvolle goodie bag begeven we ons naar het net geopende, moderne familiehotel Viktoria. Tijdens een uitgebreide lunch komen we alles te weten over de ontwerpen van Martino en zijn passie om andere kunstenaars te helpen. Ook in Martino’s designs is vaak hout het basismateriaal. Alle soorten, zolang het maar bij het eindresultaat past. Afgewerkt met bijzondere materialen als glas, keramiek en linoleum. We bezoeken na de lunch een houtwerkplaats waar veel van zijn ontwerpen fysiek vorm krijgen. We hebben geluk, de laatste hand wordt aan een enorme Martino Gamper-tafel gelegd. Een prachtig meubelstuk met zwart-witte wiebertjes van linoleum voor een News Yorks muesum. Martino helpt andere kunstenaars met zoeken naar eigen ideeën en die blootleggen in ontwerpen. Na de tour op de werkplaats vertrekken we naar de stad Merano, een fantastische stad geheel omlijst met kerstversieringen en ijssculpturen. Na een glühwein op de kerstmarkt nemen we afscheid van Martino.

img_2438

Lunch in familiehotel Viktoria

img_2599

Martino Gamper-tafel

merano

Kerstmarkt Merano

Martino Gamper en Aron Demetz zijn onderdeel van het creatieve initiatief ‘Wanderer Zuid-Tirol’. Deze creatieve scene leeft, ademt en inspireert op vijf continenten en is een groeiende gemeenschap van geselecteerde, multidisciplinaire talenten uit Zuid-Tirol, die hun eigen weg creëren, nationaal en internationaal. Het concept van de Wanderer is om deze talenten bij elkaar te brengen, ervaringen te delen en te inspireren. Wanderer biedt toegang tot een kunstenaarsselectie van Zuid-Tirols meest levendige en innovatieve talenten.

Lees ook:  Ontdek de verborgen parels tussen Gent en Antwerpen langs de Schelde

100_1071

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy