Vijf arty redenen om Düsseldorf NU te bezoeken - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Vijf arty redenen om Düsseldorf NU te bezoeken

Illustratie door Sella Molenaar, bekijk de gehele plattegrond van Düsseldorf op de website van Stijlmeisje.

Museum Kunstpalast
Ehrenhof 4-5

Dit immense museum is een bastion van de kunst in Düsseldorf. Van oude kunstschatten van Rubens tot moderne installaties van Nam June Paik, je vindt het hier allemaal in de collectie. De Expositie ‘Behind the Curtain. Concealment and Revelation since the Renaissance. From Titian to Christo.’ Laat een veelvoud aan werken zien die elk op hun eigen wijze handelen over dat wat we wel of juist niet laten zien. Van het bedekken van schoonheid of juist de dood tot het tonen van de naakte waarheid. De expositie zit vol meesterwerken, grote namen en internationale bruiklenen en overspant meerdere tijdperken. Beginnend bij El Greco en Titiaan, eindigend bij Cindy Sherman en Christo. Het gordijn, de sluier of doek is het ultieme middel om het spanningsveld tussen de kijker en het afgebeelde te onderzoeken. In verschilleden thematische episodes wordt de relatie tussen de kunst en onze waarneming in sociale, historische en religieuze context uiteengezet.

‘Behind the Curtain. Concealment and Revelation since the Renaissance. From Titian to Christo.’ tot 22 januari 2017

csm_16_christo_wrapped-beetle-web_78af2af810

Kunstsammlung NRW K20
Grabbeplatz 5

Het echtpaar Fisher was misschien wel het invloedrijkste kunst koppel van Düsseldorf. Ze runden vanaf 1967 de super succesvolle Konrad Fisher galerie en haalden grote Amerikaanse kunstenaars als Carl Andre, Bruce Nauman en Sol LeWitt voor het eerste naar Europa. Naast hun werk voor de galerie waren de twee ook een fanatiek verzamelaarskoppel. Kunstsammlung NRW had het geluk de collectie te kunnen aankopen na hun dood en toont het in dit schitterende eerbetoon, genoemd naar ‘Cloud & Crystal’; een ruimtelijk werk van Carl Andre. Uiteraard zijn vele beroemde Amerikaanse naoorlogse kunstenaars en de minimal en conceptuele kunst stromingen goed vertegenwoordigd in deze expositie, naast archiefstukken als een resultaat van de vaak vriendschappelijke band die de Fishers’ hadden met de kunstenaars die ze vertegenwoordigde en aankochten.

Lees ook:  Kosten wereldreis

‘Cloud & Crystal: The Dorothee and Konrad Fisher Collection’
tot 8 Januari 2017

k20-carl-andre-cloud-crystal

Langen Foundation
Raketenstation Hombroich

Als je in Düsseldorf bent is het zeker de moeite waard om een dagbezoek aan Neuss te brengen. Niet alleen vind je hier het Museum Insel Hombroich, maar ook de Skulpturenhalle ontworpen door kunstenaar Thomas Schütte en natuurlijk de Langen Foundation. Allen de moeite waard! De Langen Foundation is gehuisvest in een gebouw ontworpen door Japanse ster architect Tadao Ando en showt momenteel werk van Britse beeldhouwer Richard Deacon. Deacon is een prominent figuur binnen de hedendaagse beeldhouwkunst en onderscheid zich door zijn materiaalgebruik en abstracte vormentaal. De architectuur van het gebouw en zijn werk zijn een perfecte match en vormen een adembenemend esthetisch geheel.

Richard Deacon – On the other side
tot 5 maart 2017

langen-foundation

Sammlung Philara
Birkenstraße 47

Gloed nieuwe expositieruimte in een oude glas fabriek midden in hip and happening Flingern. Dit prive museum is genoemd naar de twee kinderen (Philip en Lara) van kunstverzamelaar Gil Bronner. Naast de eigen collectie van meer dan 1300 werken, variërend van video installaties tot werken op papier, zijn er ook tijdelijke expo’s. Momenteel is het werk van Hans-Peter Feldmann te bezichtigen. Eye catchers uit de collectie zijn o.a. de enorme installatie ‘Artichoke Underground’ van Jonah Freeman en Justin Lowe, waarin je rond kan dwalen en een permanente constructie van Tomás Saraceno. In het gebouw vindt je verder ook een mooie bar en voor 2017 staat er een beeldentuin op het dak gepland. Cool!

Hans-Peter Feldmann
Tot 15 januari 2017

Lees ook:  Sneakers om van te snoepen: Autodrop X Floris van Bommel

sammlung-philara-tomas-saraceno-80sw-iridescen__flying-garden_air-port-city-2011

KIT | Kunst Im Tunnel
Mannesmannufer 1b

Super toffe expositieruimte onder de rijnboulevard die zich toelegt op opkomende hedendaagse kunstenaars en de uitwisseling tussen internationale jonge kunstenaars. Vanuit de oude stad kom je al flanerend langs de rijn vanzelf uit bij het terras van KIT met uitzicht op het water en de televisietoren. Voorheen werd de ondergrondse tunnel (illegaal) gebruikt door de kunstacademie studenten om feestje in te geven, en nog steeds zijn de banden met de academie erg sterk. De komende expositie is dan ook gecureerd door Prof. Didier Vermeiren die ook verbonden is aan de academie en samen met 7 kunstenaars de grenzen van het sculpturale genre onderzoekt in ‘De Statua’.

‘De Statua’
tot 12 Februari 2017

kit-johannes-doering

0 comments on “Vijf arty redenen om Düsseldorf NU te bezoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *