Travel Guide: Innsbruck

by Imke Walenberg

Op slechts anderhalf uur vliegen en ongeveer 9,5 uur rijden met de auto vanaf Amsterdam, ligt Innsbruck, de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Deze stad, in het hart van de Alpen, is misschien niet de eerste stad die in je op komt wanneer je besluit een city trip te maken. En dat is jammer, want Innsbruck kent juist een super rijke mix aan bijzonder bezienswaardigheden (zowel op historisch als modern gebied) én er is volop keuze aan toffe activiteiten. Dat je ook prima als gezin naar deze stad kan ondervonden wij recent zelf.

STUKJE GESCHIEDENIS
De stad kent een bewogen geschiedenis. Niet raar als je bedenkt dat Innsbruck al 800 jaar oud is. De stad dankt haar naam aan de allereerste brug in Innsbruck die over de rivier de Inns gaat. Onder andere daardoor was de stad al in de 12e eeuw een belangrijke handelsroute naar Italië en Zwitserland. Aan het eind van de 15de eeuw werd Innsbruck zelfs gekozen tot keizerlijke hoofdstad door Maximiliaan I. Inmiddels heeft de stad ongeveer 131.000 inwoners (vergelijkbaar met Den Bosch) en is het vooral een populaire wintersportbestemming. Dat het ook een top-bestemming is in andere seizoenen laten we in deze guide zien.

SLEEP
Hotel Nala
Op zoek naar een hip, comfortabel en betaalbaar hotel? Dan zit je hier goed. Hotel Nala is nu 2 jaar open en is hét design hotel van Innsbruck. Maar dan wel met het woordje ’toegankelijk’ toegevoegd. Want door de ruime kamers is het perfect om met een gezin een aantal nachten te overnachten. Daarbij is het centraal gelegen én heeft het een groot tuinterras. Het speelse karakter van het hotel maakt dat je je snel thuis voelt. Daarbij voldoet het ontbijt aan alles wat je je voorstelt bij een ‘richtig österreichische Frühstück’. Heerlijk!

Hotel Nala
Müllerstraße 15
Website: www.nala-hotel.at

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Het mooie tuinterras van het hotel

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Perfect voor gezinnen!

Familien Landhotel Stern
Als je behoefte hebt aan iets meer rust en natuur, dan kan je op een dik half uur rijden vanaf Innsbruck terecht in Hotel Stern. Gelegen op het Sonnenplateau Mieming, is dit een oase en een paradijs tegelijkertijd voor gezinnen. Het hotel is al meer dan 500 jaar oud (van zoon op zoon is het doorgegeven), maar het is alles behalve stoffig. De missie van eigenaar René Foger is om er namelijk een zo creatief en duurzaam mogelijk hotel van te maken. Waarbij traditie en de welbekende ‘Zeitgeist’ niet verloren gaan. Iets wat hem zeker goed is gelukt. Zo zijn er dagelijks programma’s voor zowel kids als volwassenen. Denk daarbij aan hiken, maar ook kruiden plukken uit de kruidentuin, dieren verzorgen en een filmavond. De duurzame gedachte komt ook overal in terug. Zo wordt er aan upcycling gedaan, kunnen je kids een duurzaamheids-diploma verdienen en wordt er actief promotie gemaakt om het openbaar vervoer, een e-bike of elektrische auto te gebruiken. Je vervelen is er dan ook zeker niet bij in dit mooie hotel.

Lees ook:  Een vakantiehuis als investering, alle voordelen op een rij!

Familien Landhotel Stern
Unterstrass 253
6416 Obsteig am Mieminger
Website: www.hotelstern.at

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

EAT & DRINK
Natuurlijk selecteerden wij onze favo koffiespots van de stad. Onze toppers op een rijtje:

COFFEEkult
Leuk is dat je hier ook allerlei barista-workshops kan volgen. Als je tijd hebt zeker doen!

Meerdere locaties in Innsbruck
Website: www.coffeekult.com

Barefoot Coffee & Bar
Niet alleen de cappuccino’s ook de smoothies zijn hier een must om te proeven…

Egger-Lienz-Straße 118, Innsbruck
Website: www.barefootcoffee.at

Haepinest
Bestel hier bij je koffie een bak havermout met kokos en noten. Een beter begin van je dag kan je je niet voorstellen.

Innstraße 2, Innsbruck
Website: www.haepinest.at

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Voor een hapje eten ben je bij de volgende restaurants op de juiste plek:

Dengg
In het oude centrum kan je bij Dengg terecht voor gerechten met een urban-moderne touch. Het interieur is minimalistisch en de prijzen wat hoger. Ideaal voor een avondje zonder kinderen.

Riesengasse 11-13, Innsbruck
Website: www.dengg.co.at

Restaurant Stiftskeller
Dit restaurant kent al een lange historie. Zelfs keizer Maximillian I bezocht dit huis regelmatig. In 1929 kwam het in de handen van een brouwerij en die maakte er een restaurant van met een echte Oostenrijkse keuken met bijbehorende biertuin.

Stiftgasse 1, Innsbruck
Website: www.stiftskeller.eu

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

DO
Innsbruck Card
Handig om meteen aan te schaffen, deze Innsbruck Card. Je kan hem verkrijgen voor 24, 48 en 72 uur. Met de kaart krijg je onder andere vrij entree in alle musea en bezienswaardigheden in de regio Innsbruck, kortingen op openbaar vervoer, bergtreintjes, 3 uur gratis fietsverhuur en veel meer. Een 24-uurs kaart kost 39 Euro. Kinderen tussen 6 en 15 jaar krijgen 50 % korting.

Lees ook:  Wat te doen deze meivakantie? Tips voor een staycation

Sonnenplateau
Stap op de bus en laat je na een half uur afzetten op het zogenaamde Sonnenplateau Mieming. Het staat ook wel bekend als zonneterras van Innsbruck. De mooie natuur en schilderachtige plaatsjes hier worden op unieke wijze met de ruige bergcoulisse verbonden. De bergen zijn dichtbij, maar ook weer niet, wat een gevoel van ademsruimte geeft. Eén van de leuke dingen om te doen op het Sonnenplateau is een mountainbike trail. Je kan kiezen uit vele routes (en ook vele moeilijkheidsgradaties), die je leiden langs de mooiste vergezichten. Wij hadden achter onze mountainbike een special karretje waar de kleine, die met ons mee was, in kon zitten. Zo konden we met het hele gezin op pad door de mooie natuur. En tussendoor natuurlijk even stoppen voor een overheerlijke en welverdiende traditionele Oostenrijkse apfelstrudel.

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Bergisel Springschans
Eén van de highlights van Innsbruck is toch wel de indrukwekkende springschans die zo ongeveer waar je ook staat in Innsbruck zichtbaar is. De Olympische springschans, ontworpen door architecte Zaha Hadid, is een van de vier locaties van het Internationale Vierschansentoernooi. Met een kabelbaan (een entreekaartje kost je als volwassene €9,50 en dat is het zeker waard!) ga je in slechts 2 minuten tot ongeveer 250 meter boven Innsbruck. Boven aangekomen, heb je in het”Bergisel Sky” panorama restaurant en het naastliggende panorama terras een ademenbenemend uitzicht over de schans en Innsbruck. Heb je geluk, dan zie je ook nog skischansspringers hun sprong oefenen. Dit ligt wel aan de weeromstandigheden (bij te veel wind, gaat het bijvoorbeeld niet door) en over het algemeen wordt er geoefend van begin mei tot het einde van oktober. Indrukwekkend om mee te krijgen!

Lees ook:  24 uur in Leuven, onze tips op een rij!

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Gouden Dak
Naast de skischans is het Gouden Dak één van de hoofd-attracties in Innsbruck. Het balkon stamt uit 1500 en dankt zijn naam aan het vergulde koperen dak waarop in totaal 3045 vergulde koperen platen liggen. Het is gebouwd voor keizer Maximilian I als een koninklijke tribune. Zodat hij, in alle luxe, te kunnen genieten van de toernooien die op het plein plaatsvonden.

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Doorkijkje naar het Gouden Dak

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Natuurlijk is er ook een lekkernij van het dakje gemaakt…

Triumphpforte
Om dit monument met Romeinse triomfbogen kan je haast niet heen. Het werd in 1765 gebouwd in opdracht van keizerin Maria Theresia, die het liet bouwen naar aanleiding van het huwelijk van haar zoon Leopold. De zuidkant van de triomfboog herinnert aan het huwelijk van Leopold. De noordzijde herdenkt de dood van Leopold zijn vader, keizer Franz Stephan, die nogal tragisch tijdens de bruiloftsfestiviteiten overleed. Je zou het misschien niet zeggen, maar door de middelste poort rijden gewoon bussen heen!

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Hofkirche
Een kerk bezoeken is wellicht niet altijd een favoriete bezigheid van kinderen, maar sla de Hofkirche vooral niet over. De Hofkircke wordt namelijk ook wel de ‘zwarte-mannen-kerk’ genoemd. In deze kerk staat het grootste keizerlijke monument aller tijden: het lege hooggraf van keizer Maximilian I, dat wordt omringt door 28 levensgrote bronzen beelden. Vandaar de naam zwarte-mannen-kerk. In het naastgelegen Volkskunstmuseum is overigens ook een erg mooie visuele tour voor kids gemaakt, waarin het verhaal van de bronzen beelden uit de doeken wordt gedaan.

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Nordkettenbahn
Zeker niet overslaan deze kabelbaan. Je kan hiermee namelijk, vertrekkend vanuit het stadscentrum, in 20 minuten midden in de Oostenrijkse bergen verkeren. En tof, stap je over op de Seegrubenbahn dan klim je naar 1905 m hoogte van waar je een super uitzicht hebt op het omliggende Alpenlandschap.

Travel Guide - Innsbruck - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy