Afgelopen maand maakten wij een Friese food tour langs de Waddenkust van één van Nederlands’ noordelijke provincies. Doel was om ons kennis te laten maken met culinair Fryslân en te laten zien wat lokale producenten te bieden hebben. Verschillende adresjes in Noord-Friesland werden bezocht en veel streekproducten werden geproefd. Véél.
Zo begon de dag om 10:00 uur ’s ochtends in de haven van Harlingen bij restaurant ’t Havenmantsje met een wentelteefje gemaakt van Fries suikerbrood en een quenelle ijs gemaakt van Fryske dúmkes. Wat een feest, hiervoor mag je ons wel vaker wakker maken. Van de zoete zaligheid in noordelijk West-Friesland vertrokken we in oostelijke richting naar de zilte zaligheid van Paesens-Moddergat, waar het culinaire waddenlopen ons helaas in de steek liet. Desondanks vertelde onze enthousiaste gids over de vele mogelijkheden op het Wad, en lijkt een culinair arrangement inclusief het zoeken van mosselen, alikruiken, het rapen van oesters en het plukken van zeekraal een leuke activiteit om het Waddengoud te ontdekken en te proeven.
Ook werd duidelijk hoe verschillende Friese familiebedrijven hun trots produceren en presenteren. Zo teelt familie De Jong Poetic Potatoes waardoor ze akkerbouw willen koppelen aan cultuur: de aardappelen koppelen het Friese Leeuwarden en het Maltese Valletta – de twee culturele hoofdsteden van Europa in 2018 – door middel van speciaal ontworpen jute aardappelzakken. Op deze zakken worden, naast de poëtische poters die erin zitten, vier jaar lang Friese en Maltese gedichten (beide met Engelse vertaling) uitgewisseld, totdat deze in 2018 in een gedichtenbundel en op een poëziefestival groots kenbaar gemaakt worden.
De dag werd afgesloten in de potentieel culturele hoofdstad van Europa, waar de Kleine Kerkstraat een uniek en aangenaam aanbod presenteert van Friesland haar ondernemers en streekproducten. Nog een keer mochten we genieten van de echte smaak van de Fryske dúmkes; dit keer in originele koekjesvorm bij bakkerij Salverda. (Proeven smaakt zeker naar een zakje meenemen…) Hier worden ze overigens ook gemaakt in de vorm van het regionale symbool pompeblêd.
Of Leeuwarden ook een status als culinaire hoofdstad van Europa weet te behalen, lijkt me een tikkeltje ambitieus, maar deze stad en haar provincie heeft zeker genoeg te bieden voor de fijnproever!