Culinair Fryslân

by Eva Smidt

Afgelopen maand maakten wij een Friese food tour langs de Waddenkust van één van Nederlands’ noordelijke provincies. Doel was om ons kennis te laten maken met culinair Fryslân en te laten zien wat lokale producenten te bieden hebben. Verschillende adresjes in Noord-Friesland werden bezocht en veel streekproducten werden geproefd. Véél.

Culinair Fryslân - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogCulinair Fryslân - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Zo begon de dag om 10:00 uur ’s ochtends in de haven van Harlingen bij restaurant ’t Havenmantsje met een wentelteefje gemaakt van Fries suikerbrood en een quenelle ijs gemaakt van Fryske dúmkes. Wat een feest, hiervoor mag je ons wel vaker wakker maken. Van de zoete zaligheid in noordelijk West-Friesland vertrokken we in oostelijke richting naar de zilte zaligheid van Paesens-Moddergat, waar het culinaire waddenlopen ons helaas in de steek liet. Desondanks vertelde onze enthousiaste gids over de vele mogelijkheden op het Wad, en lijkt een culinair arrangement inclusief het zoeken van mosselen, alikruiken, het rapen van oesters en het plukken van zeekraal een leuke activiteit om het Waddengoud te ontdekken en te proeven.

Culinair Fryslân - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Ook werd duidelijk hoe verschillende Friese familiebedrijven hun trots produceren en presenteren. Zo teelt familie De Jong Poetic Potatoes waardoor ze akkerbouw willen koppelen aan cultuur: de aardappelen koppelen het Friese Leeuwarden en het Maltese Valletta – de twee culturele hoofdsteden van Europa in 2018 – door middel van speciaal ontworpen jute aardappelzakken. Op deze zakken worden, naast de poëtische poters die erin zitten, vier jaar lang Friese en Maltese gedichten (beide met Engelse vertaling) uitgewisseld, totdat deze in 2018 in een gedichtenbundel en op een poëziefestival groots kenbaar gemaakt worden.

Lees ook:  Wenen: een stad vol pracht en praal, culinaire belevenissen én muziek

Culinair Fryslân - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

De dag werd afgesloten in de potentieel culturele hoofdstad van Europa, waar de Kleine Kerkstraat een uniek en aangenaam aanbod presenteert van Friesland haar ondernemers en streekproducten. Nog een keer mochten we genieten van de echte smaak van de Fryske dúmkes; dit keer in originele koekjesvorm bij bakkerij Salverda. (Proeven smaakt zeker naar een zakje meenemen…) Hier worden ze overigens ook gemaakt in de vorm van het regionale symbool pompeblêd.

Culinair Fryslân - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Of Leeuwarden ook een status als culinaire hoofdstad van Europa weet te behalen, lijkt me een tikkeltje ambitieus, maar deze stad en haar provincie heeft zeker genoeg te bieden voor de fijnproever!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy