De Waanzin Nabij Van Gogh - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Het oor en de waanzin van Van Gogh

“Waar is het oor van Van Gogh?”, wil een bezoeker aan het Van Gogh Museum weten. Daar niet, in ieder geval. Wel opende er onlangs een tentoonstelling die het mysterie over dat oor oplost.

Wie googelt op ‘oor’ en ‘Vincent van Gogh’ komt al snel tot de conclusie dat de wereldberoemde schilder na een ruzie met bevriende collega Paul Gauguin ‘slechts’ een deel van zijn linkeroor afsneed. Veel sites zijn het daarover eens. Het museum komt in de expositie De waanzin nabij met overtuigend bewijs waaruit blijkt dat toch echt het hele gehoororgaan eraan moest geloven.

De Waanzin Nabij Van Gogh - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Vincent van Gogh, Stilleven rond een bord met uien, begin januari 1889, olieverf op doek, januari 1889, Kröller-Müller Museum, Otterlo.
De Waanzin Nabij Van Gogh - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Emile Schuffenecker, Man met pijp (naar Van Goghs Zelfportret), ca. 1892-1900, krijt op papier, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Het toont een brief van dokter Félix Rey aan Irving Stone, schrijver van Lust for Life, later verfilmd met Kirk Douglas als Vincent van Gogh. De auteur vroeg Rey, die Van Gogh na diens zelfverminking verpleegde, hoe het nu zat met dat oor. Rey maakte in de brief tekeningetjes die aantonen dat Van Gogh zijn gehele linkeroor verwijderde.

De Waanzin Nabij Van Gogh - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Brief van Félix Rey aan Irving Stone met tekeningen van de verminking van het oor van Vincent van Gogh, 18 augustus 1930, The Bancroft Library, University of California, Berkeley.

Het oorincident op 23 december 1888 was het eerste duidelijke teken dat Van Gogh psychisch niet helemaal in orde was. Zelf wist hij dat maar al te goed, want op 8 mei 1889 liet de kunstenaar zich vrijwillig opnemen in een inrichting. Buurtbewoners waren daar maar wát blij mee. Dertig van hen hadden een petitie ondertekend waarin ze opriepen hem op te laten sluiten. Omdat hij ze niet allemaal op een rijtje zou hebben.

Mede dankzij de originele petitie en de brief van dokter Rey is de kleine tentoonstelling erg interessant voor iedereen die meer over Van Gogh wil weten. Ook bijzonder is de aanwezigheid van een oude verroeste revolver. Gezien diens vindplek is er een grote kans dat dit het wapen is waarmee de schilder zichzelf dodelijk verwondde.

Lees ook:  Tekstuele verwennerij
De Waanzin Nabij Van Gogh - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Revolver, type ‘Lefaucheux à broche’, 7mm, 1865-1873, particuliere collectie.

Natuurlijk is er ook volop kunst van Van Gogh te zien, uit het laatste anderhalve jaar van zijn leven. Tijdens aanvallen kon hij totaal niet schilderen, maar op heldere momenten deed hij niets liever. Een mooi voorbeeld is een stilleven met een zelfhulpboek, dat goed aangeeft hoezeer hij zelf kampte met zijn aandoening.

De waanzin nabij in het Van Gogh Museum is te zien tot en met 25 september.

De Waanzin Nabij Van Gogh - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Vincent van Gogh, Korenveld met maaier, 1889, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

 

0 comments on “Het oor en de waanzin van Van Gogh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *