Blessed in de Belgische branding - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Blessed in de Belgische branding

Van Knokke grenzend aan Nederland tot De Panne op een steenworp afstand van de Franse grens, strekt de Vlaamse kust zich uit over ongeveer zeventig kilometer aan strand en tien verschillende kustgemeenten. Wij gingen per trein hier naar toe en toerden van noord naar zuid om zo de schatten van de kust te ontdekken.

Blessed in de Belgische branding - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Blessed in de Belgische branding - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogVele manieren zijn er om jezelf te vervoeren, waar de kusttram bij uitstek de karakteristieke variant is. Evenals de Vlaamse kust, reikt deze tramrails van Knokke naar De Panne en vice versa. Ook de tweewieler is een aangename manier om de boulevards af te struinen en onder andere de grootse kunstwerken te bewonderen die op en vlak langs het strand hun thuishaven gevonden hebben naar aanleiding van het kunstproject Beaufort. Dit culturele project brengt iedere drie jaar beelden van nationale en internationale kunstenaars naar het openbare kustlandschap.

Blessed in de Belgische branding - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Blessed in de Belgische branding - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Ook vindt er een street-art festival plaats, en wel in de enige stad aan de Vlaamse kust: Oostende. Tweejaarlijks laat The Crystal Ship kunstenaars vrij om op verschillende locaties in de stad hun stempel te drukken. Meer dan vijftig werken op onder andere een oud postkantoor, een stadszwembad, een flat of mannensauna zorgen voor een wonderbaarlijke en inspirerende kunstroute, die je overigens tegelijkertijd door de stad loodst. Symbolisch voor dit artistieke parcours is dat Oostende volgens onze gids een uitvalsbasis is voor creatievelingen, waarvan Marvin Gaye er een was in de jaren tachtig. In een appartement aan de Zeedijk schreef hij namelijk zijn wereldhit “Sexual Healing”.

Blessed in de Belgische branding - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Naast de jongvolwassenen in Oostende focust de Vlaamse kust zich met name op (jonge) gezinnen. Ontdek de internationale vogelvluchthaven op een educatieve manier in het Zwin Natuurpark (Knokke), vind Dory, zeehondjes en datende pinguïns in Sea Life (Blankenberge), boek een surfles bij de hippe Beachclub Twins (Bredene), of ga kamperen op een van de vele tientallen campings die de kustregio rijk is. Rijk, chic en stijlvol zijn sfeerwoorden die op hun beurt meer kenmerkend zijn voor Knokke en De Haan. Flaneer van modezaak naar atelier in Knokke en bewonder villa’s in De Haan. De Haan wordt door kenners overigens gezien als het mooiste dorp van de Vlaamse kust, mede door de Anglo-Normandische bouwstijl stammend uit de Belle Époque en de hoogbouw-loze Zeedijk. Stap ook zeker even binnen bij Hotel La Belle Vue, een elegant en stijlvol familiehotel dat sinds 2006 het gehele jaar geopend is voor toeristen.

Lees ook:  Bier-reis door eigen land

Blessed in de Belgische branding - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Een heus hoogtepunt en ook door UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid zijn de garnaalvissers te paard in vissersdorp Oostduinkerke. Met manden en netten op zak vertrekken de in het geel uitgeruste vissers al dan niet met paard de Noordzee in. Trots tegen de stroom in hopen zij op een goede vangst. Helaas – eenmaal de netten geloosd op het strand zijn het met name krabbetjes en visjes die zich hebben laten vangen. Desalniettemin wordt de vangst gesorteerd en even later worden de garnalen bereid op de boulevard. Maar niet getreurd, dit is nog maar de aanvang van het hoogseizoen, dus vis niet achter het net en check de kalender van de potige paardenvissers om dit unieke evenement deze zomer nog mee te maken!

Blessed in de Belgische branding - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Blessed in de Belgische branding - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Maak de ervaring helemaal compleet met een lunch bij Estaminet de Peerdevisscher waar je zelf de handen uit de mouwen kunt steken en de vangst van een enkele kilometer verderop uit een plastic bakje kunt pikken en pellen. Daarnaast zou ik zeker binnen een tafeltje reserveren, gedekt met een rood-wit geblokt tafelkleedje, waar onder andere tongetjes gebakken in en overgoten met boter met zelf gesneden frieten geserveerd worden. En dit volgens klassiek recept. Het is alsof een engeltje over je tong piest.

Blessed in de Belgische branding - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

2 comments on “Blessed in de Belgische branding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *