Travel Guide: Malta, ontdek het onontdekte en beyond

Ontdek het onontdekte en beyond… dat is typisch Malta. En toch lijkt Malta meestal naast het vizier van de Nederlanders te liggen. Wij zeggen: zet deze bestemming maar op het vizier en doe dat al deze zomer. Want Malta is stoer authentiek tot in elke vezel, hip, zonnig en warm met ongelooflijk veel historie die iedereen boeit. En dan bedoel ik ook echt íedereen, van jong tot oud. Vanaf Schiphol vlieg je in 2 uur en 45 minuten naar dit sfeervolle, met weldadig klimaat, historisch land. Tijd om Malta eens goed op de kaart te zetten en ontdek het onontdekte. Naast zijn geschiedenis staat Malta bekend om kant en zilver. Het land is een republiek met een eigen taal doorspekt van Arabische, Engelse en Italiaanse invloeden. Naast Maltees is Engels de officiële voertaal. De republiek bestaat uit drie eilanden: Malta – hoofdeiland met zo’n vier miljoen inwoners, Gozo – super lay back relax sfeer – en Comino waar vier bejaarden wonen (echt waar). Wij geven je de highlights en de must do’s. Je vindt echt alles op deze eilandengroep. Met kids, samen, romantisch, clubben, cultuursnuiven, zon-zee-strand en machtige culinaire hoogstandjes.

Mailta Airlines
Met Mailta Airlines vlieg je in ongeveer 3 uur van Amsterdam naar Malta

Malta bij het vallen van de avond 1

Malta werd in 1964 onafhankelijk en druipt van de historie van de knights die meer dan 4.000 jaar teruggaat. In 1 zin: opwindend interessant en erg indrukwekkend. Overal is de geschiedenis zicht- en voelbaar. Vooral in de fascinerende oude hoofdstad Mdina. Daar begon onze trip. Mdina – ook wel The Silent City – heette vroeger Maleta wat schuilplaats betekent. Deze voormalige hoofdstad is ombouwt met een eeuwenoude vestigingsmuur. Bovendien was dit de stad van adel waarin alleen zeer vooraanstaande families mochten wonen. En dat is tot op de dag van vandaag terug te zien. Prachtige, statige panden met de o zo bekende balkonnetjes. Heerlijk ronddwalen door kleine straatjes, dompel ik me onder in de rijke cultuur. Na een stevige wandeling vol onthullingen komen we bij Fontanella teagarden. Een fantastisch plekje waar je de lekkerste, lokale broodjes en taartjes eet uitkijkend over het hele eiland. Na een korte opfrisstop in ons Hotel Corintha in St. Julians, een van Malta bekendste en hipste badplaatsen, worden we culinair overspoelt door Marvin bij het award winning restaurant Caviar & Bull.

Lees ook:  5 x in deze hotels wil jij wel wakker worden

Mdina plattegrond 1

Eén van de vele karakteristieke straatjes in Mdina

Fontanella's motto 1

Corintha Hotel St. Julians 1
Hotel Corintha in St. Julians

In de vroege morgen worden we opgewacht door Nick onze tour guide. Aanradertje trouwens, deze Nick. Het is om 09.00 uur al 21 graden, dat beloofd veel goeds. Op naar de hedendaagse hoofdstad Valletta. Hier heeft schilder Caravaggio zijn beroemde meesterwerk ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ hangen in de St. John’s Co-Cathedral. Deze kathedraal is domweg met geen pen te beschrijven, zo overweldigend majestueus. Vol met goud, markante details, boeiende verhalen, overdonderend en aangrijpend. Bij binnenkomst stap ik op de tegel des doods. Nick vertelt: ‘Jij loopt nu over hem, maar hij loopt als laatste over jou. Welkom…’ Beduusd deze kathedraal verlatend gaan we op weg naar het oudste huis in Valletta; Casa Rocca Piccola. Een huis dat al eeuwen in bezit is van de weledele familie: De Piro. Onder leiding van de 76-jarige Nicolas de Piro wordt ons op een humoristische en meeslepende wijze de intieme historie van zijn imposante stulpje verteld. Daarna lopen we vergapend aan de oudheid gecombineerd met hippe details door St. Ursula Street, langs de St. Barbara Bastions en de Victoria gate door naar de hooggelegen Upper Barraka gardens. Deze schitterende tuin is aangelegd in de 17de eeuw als retreat voor de knights. Met een magnifiek uitzicht over Valletta en de Three Cities kun je er heerlijk ontspannen en wandelen. Een lift brengt je in no time naar beneden naar Valletta Waterfront waar wij heerlijk gaan lunchen bij The Harbour Club.

St. John’s Co-Cathedral
Het beroemde meesterwerk ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio (foto stiekem gemaakt…)
Balkonnetjes in Valletta

Casa Rocca Piccola 1

Doorgang naar de vele kamers van Casa Rocca Piccola
Eetkamer in Casa Rocca Piccola
Overheerlijke aspergetompoes bij The Harbour Club

Na de lunch stappen we in een ‘Dghajsa’, een typisch (en wiebelig!) houten Maltese gondola, die ons met een ronkende motor naar de populaire Three Cities vaart. Drie naast elkaar gelegen steden: Cospicua, Senglea en Vittoriosa. Gecombineerd modern met authentiek trekt aan ons voorbij. Op naar Palazzo Parisio & gardens. En, zoals wel vaker de afgelopen 1,5 dag gebeurde, valt nu ook weer mijn spreekwoordelijke smoeltje open. Een paleisje waar een restaurant van is gemaakt met een tuin zo ontzagwekkend mooi en sereen. Een wandeling er doorheen brengt me naar vroegere tijden van ruisende rokken en pastelgekleurde parasolletjes. Na de wandeling nemen we plaats op brede ijzeren stoelen met comfortabele dikke witte kussens, onder een spierwitte overkapping met door wind zacht golvende witte gordijnen. Een prosecco in de hand, ik zeg niets meer. Na deze superrelaxte onderbreking met de lekkerste worteltaart ever, sprinten we terug naar de chauffeur die ons naar de imposante ongeveer 220 meter hoge Dingli Cliffs brengt. Een twaalf kilometer lange natuurlijke muur van rotsen langs de zuidkust met waanzinnige wandelroutes. Daarna is het tijd voro het diner in het idyllische familierestaurant Diar il Bniet. Alles wat je op je bord krijgt is op de familieboerderij gekweekt of gefokt. Traditioneler dan dit krijg je het niet, verser wordt ook lastig. Je proeft de knapperige versheid in elke hap.

Lees ook:  Back to work: 5 tips om makkelijker weer aan het werk te gaan na de vakantie
Uitzicht op de The Three Cities
1 van The Three Cities
Palazzo Parisio buitenverblijfje
Palazzo Parisio terras
Djar iI Bniet restaurant
Dit is nou echt vissoep!

In alle vroegte kijk ik uit verlangend uit mijn hotelraam, maar de rommelig wuivende palmen verraden een te harde wind om ons in een kleine boot naar de Bleu Lagoon en de Comino caves te varen. Plan B: met de ferry naar Gozo. Een boottocht van zo’n 25 minuten over de schuimkoppende zee. Gozo brengt ons de super laid back relax sfeer. Foto’s maken vanaf punt Nadur belvedère van de Bleu Lagoon met z’n heldere felblauwe water en door naar de Ggantija Tempels: het oudste tempelstructuur ter wereld. Mysterieus, blijken ook de kopstukken in het recent geopende museum. Ondanks de harde wind was het warm en dus tijd voor afkoeling bij San Blas bay. Een paradijselijk rood strandje mét beachclub waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen. Wees gewaarschuwd: het laatste stuk ernaar toe is ubersteil en kan alleen te voet worden afgelegd. Maar Gozo telt nog een strand, een supermooi, lang zandstrand in een baai waar je kunt surfen, zwemmen en snorkelen. Meer sight seeing op Gozo? Loop dan de hoofdstad Rabat door en bezoek de citadel, The Gran Castello. Bezoek ook het Ta Mena Estate, het eerste agricultuurcomplex in Malta, voor een heerlijke wijnproeverij.

Ferry naar Gozo
Blue Grotto caves
Blue Grotto onderwater flora
Ggantija Temples
Relax op San Blas bay

We lunchen in het Italiaanse, hippe wine & dine Kantra Restaurant op de rotsen (mét uitnodiging tot een duik in de zee!). Ook te zien in de film ‘By the Sea’ van Angelina Jolie en Brad Pitt. En dan eindelijk naar pure nature beauty – The Azure Window. Met geen pen te beschrijven, zo imponerend. Een 25 meter hoge natuurlijke rotsformatie rijst als een raam uit de blauwe zee. Iets verderop zien we een natuurlijk zwembad omgeven door hoge kliffen met kristalhelder water en een kleine opening naar zee. Adembenemend mooi. Voordat we Gozo verlaten hebben we een high tea in het prachtige 5-sterren Kempinsky Hotel San Lawrence. Het enige hotel in Europa waar men de heilzame Ayurveda therapieën uitvoert.

Lees ook:  Een onverwacht mooi wintersportavontuur in Tsjechië
Kantra Restaurant
Uitzicht vanaf Kantra Restaurant
Totale versheid bij Kantra restaurant
Azure window
Suite in Kempinsky Hotel

De laatste dag wandelen we op het lokale marktje in het pittoreske vissersdorpje Marsaxlokk. Van haaitjes tot aan bikini’s, alles is te koop. Daarna toeren we naar Bleu Grotto. Een enorme rots in de vorm van een olifantsnuit omringt met het blauwste water ooit. Zittend in een bootje varend door de grotten schittert het fluorescerend blauw ons tegemoet. We zien prachtige flora & fauna onder het azuurblauwe oppervlak. Met open mond aanschouw ik.

Marsaxlokk Fishing Village marina

Bleu Grotto. Een enorme rots in de vorm van een olifantsnuit.

Tijd voor de lunch. In de middle of no where worden we gedropt bij een groot authentiek mooi huis: Rogantino’s Restaurant. Met tropische gitaarmuziek op de achtergrond, een vallei op de voorgrond en lange gedekte tafels waan je je even op een filmset. Na een overheerlijke 2-gangen, bezoeken we de paar stranden die Malta rijk is waarnaar we doorrijden naar Popeye Village. Oog in oog met Olive en Popeye. Het amusementdorp ligt aan een adembenemende turkooisblauwe baai. Met kinderen is dit echt een must visit. Super veel pret op alle fronten!

Rogantino's 1

Alsof je in een filmset zit…

IMG_1180 1

Popeye Village

IMG_1166 1

Onze trip naar de Maltese eilanden sluiten we af met een boottocht op een luxe zeiljacht vanaf Msida Marina. Relaxen ten top, nippend van een smaakvol lokaal wijntje, kauwend op lekkere bites tegen een prachtige sunset mijmer ik, we hebben het onontdekte ontdekt. Wat is Malta tof. Het brengt alles wat je je maar kunt wensen: heerlijk klimaat, ontzettend boeiende geschiedenis, cultuur, zon, zee, strand, avontuur, verrukkelijke wining & dining, hip uitgaan en genoeg plekken waar je je kunt afzonderen voor ultieme ontspanning. Voor een vakantie of een uitgebreide city trip: Malta is the place to be!

IMG_1238 1

Happy Malta! 1

2 comments on “Travel Guide: Malta, ontdek het onontdekte en beyond

  1. Leuk Wanda. Ik moest erg lachen om je opmerking: ‘Aanradertje trouwens, deze Nick.’ Ha ha. Maar het is wel zo. Verder allemaal heel herkenbaar om te lezen uiteraard. Ik heb een paar foto’s vrijwel exáct hetzelfde. Niet gek, want we vonden natuurlijk veel dezelfde plekken mooi. Ik kan alleen zó slecht kiezen. Ik ben er vandaag eindelijk weer mee bezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *