100 Masters - daily cappuccino - lifestyle blog

Daten met 100 kunstenaars in Brussel

Daten, je kunt het met mensen doen, maar ook met kunst. Om hun topstukken onder de aandacht te brengen, bedachten de Brusselse musea de 100 dagen durende campagne #100Masters. Leuk onderdeel is een Tinder-achtige website, waarop de geselecteerde objecten zichzelf voorstellen. Vind je het werk leuk? Schuif de afbeelding dan naar rechts.

100 Masters - daily cappuccino - lifestyle blog

Wie maar lang genoegt swipet, krijgt vanzelf een match. Die van mij was Francis Bacon, met zijn 109 jaar nog steeds onverwoestbaar. Om erachter te komen of we wel echt bij elkaar passen, was een date wel noodzakelijk. En dus reisde ik af naar Brussel, de stad die recent veel narigheid kreeg te verwerken, maar nog steeds volop bruist.

100Masters1
Mijn match, De paus met de uilen van Francis Bacon, met op de voorgrond een rode pan met mosselen van Marcel Broodthaers. Te zien in Museum voor Moderne Kunst Brussel.

Francis (of eigenlijk zijn schilderij De paus met de uilen) hangt in het Museum voor Moderne Kunst, vlakbij station Brussel Centraal. Samen met vijf andere instellingen vormt het de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Vier daarvan, waaronder het huis van mijn date, staan op de Kunstberg. Wie de trappen beklimt, beseft waar die naam vandaan komt.

Het museum huist met het Museum voor Oude Kunst, het Fin de Siècle Museum en het Magritte Museum in enkele aaneengeschakelde gebouwen. Met als gevolg dat ik op deze locatie behalve Francis nog een flink aantal andere potentiële kunstpartners trof. Pieter Bruegel I was er, net als Jan Fabre, James Ensor, René Magritte en een nogal uit de kluiten gewassen Peter Paul Rubens. Om er maar enkele te noemen. En ze flirtten stuk voor stuk met me.

100Masters2
Jan Fabre, De blik binnenin (Het uur blauw), Museum voor Moderne Kunst Brussel.
100Masters3
Detail uit De val van de opstandige engelen van Pieter Bruegel I, Museum voor Oude Kunst Brussel.
masters 4
James Ensor, Zonderlinge maskers, Fin de Siècle Museum Brussel.

Met de campagne lokt de Brusselse Museumraad cultuurminnaars ook bewust naar interessante musea waar ze normaal niet snel heen zouden gaan. Omdat ze weinig sexy klinken (het Muziekinstrumentenmuseum) of omdat ze zich buiten het centrum bevinden, zoals het Jubelparkmuseum en Autoworld. Daar was het dat ik Minerva zag. Met haar elegante vormen wist deze groene schoonheid me direct te verleiden.

Lees ook:  Hollandsche knollen in een nieuw jasje
100Masters5
Geigenwerk, Muziekinstrumentenmuseum, Brussel
100Masters6
Minerva, Autoworld, Brussel.

Heel veel tijd met haar doorbrengen kon ik echter niet, want ik moest en zou ook nog de Battaille zien. Dit, eveneens Belgische, vliegtuig ‘woont’ bij de buren aan de overzijde, het Legermuseum. Ze wilde zich eigenlijk schuilhouden deze zaterdag, maar speciaal voor mij – en met een beetje hulp van museumpersoneel – maakte ze toch enkele minuten vrij. Met haar drie paar vleugels is ze een bijzondere verschijning en dat weet ze maar al te goed.

100Masters7
Driedekker Battaile, Legermuseum, Brussel.

Ondanks alle versierpogingen van haar en 27 andere dates, ging mijn voorkeur toch uit naar nummer 29, in het Museum van de Stad Brussel. Dit schilderij van een anonieme kunstenaar verbeeldt een andere zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Belgische hoofdstad: het bombardement van de Grote Markt in 1695. Het oorlogsgeweld, in opdracht van de Franse koning Lodewijk XIV, legde een groot deel van het plein in de as. Het werk is indrukwekkend. Het lijkt wel alsof het zelf in brand staat, zo levensecht zijn de vlammen. De voorstelling zette mij moeiteloos in vuur en vlam.

100Masters8
Het bombardement van de Grote Markt, Museum van de stad Brussel.

Het was het laatste topstuk dat ik zag tijdens mijn twee dagen in Brussel. Zo blijkt maar weer: als je geduld hebt, vind je vanzelf je (kunst)match.

De campagne #100Masters loopt nog tot en met 27 augustus. En handig, met NS International ben je binnen een mum van tijd in Brussel!

5 comments on “Daten met 100 kunstenaars in Brussel

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *