Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Haar Centraal Museum - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Harige expositie in het Centraal Museum

“Directeur! Er zit een haar in mijn kunst!” Of een bezoeker dit al geroepen heeft in het Centraal Museum is niet bekend, maar het is ook niet uit te sluiten. De nieuwste expositie bestaat namelijk bijna volledig uit kunst, mode en design gemaakt van haar. Menselijk haar om precies te zijn.

In de negentiende eeuw liet menigeen sieraden maken van het haar van een geliefde. Deze droegen ze als herinnering bij zich. Het Centraal Museum besloot naar aanleiding van deze juwelen het gebruik van haar in mode te onderzoeken. En ontdekte dat het als een rode draad door de geschiedenis loopt.

Ook tegenwoordig maken ontwerpers en kunstenaars er gebruik van. Adrienne Antonson maakte bijvoorbeeld een schaar van haar. Enkele anderen verwerken het liever in kleding. Niet alle creaties zijn even aantrekkelijk. De slip van Adelle Lutz, met een driehoek haar erop, zal sommigen doen gruwen. Wel heel mooi zijn twee fragiel ogende jassen van Helen Pynor. In totaal bevat de tentoonstelling meer dan drie ton menselijk haar, verwerkt in zo’n tweehonderd kunstwerken.

Haar Centraal Museum - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Helen Pynor, Exhale, 2005, gebreid menselijk haar. Foto: Paul Green. Image courtesy the artist and Dominik Mersch Gallery, Sydney.
Haar Centraal Museum - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Slip van Adelle Lutz.

Volgens het museum is menselijk haar een veelzijdig materiaal waarmee je nieuwe, producten kunt maken. En daarmee heeft het niets te veel gezegd, want de expositie verrast met opvallende ontwerpen. Wat te denken van de kaptafel van Studio Swine? Je zou het niet direct denken, maar als grondstof gebruikte het Brits-Japanse ontwerpersduo toch echt haar.

Haar Centraal Museum - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Kaptafel van Studio Swine.

Onder anderen Masako Takahashi bewijst dat je er ook prima mee kunt borduren. Met haar eigen haar bewerkte ze een twaalf meter lange zijden doek.

Wil je zelf borduren met jouw haar? Dat kan! In de speciale werkplaats op zaal. Wie minder creatief is, kan ook een plukje haar achterlaten. Dat verwerken kunstenaars dan weer in een gezamenlijk kunstwerk.

De expositie HAAR! is nog tot en met 29 mei te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

3 comments on “Harige expositie in het Centraal Museum

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *