Geweven Muziek - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Geweven muziek in Museum Speelklok

Wat hebben draaiorgelmuziek en geweven textiel met elkaar te maken? Meer dan je denkt! Bij beide producten staat een ponskaart aan de basis. Een ambachtsman maakt zo’n kaart – een compleet boek eigenlijk – waarmee hij dan weer een machine kan aansturen.

Kun je een ponskaart voor een draaiorgel ook gebruiken voor een weefgetouw? Dat wilde het Nederlands-Britse ontwerpersduo Glithero graag weten. Hun bevindingen zijn het onderwerp van de kleine expositie Geweven Muziek in Museum Speelklok in Utrecht.

Het antwoord op de vraag is overigens nee: de draaiorgelkaart bleek niet compatible met een weefgetouw. Sarah van Gameren en Tim Simpson waren echter niet voor één gat te vangen. Ze besloten zelf dan maar een weefkaart te maken, gebaseerd op een orgelkaart. Heel nauwgezet vertaalden ze het muziekpatroon naar een weefpatroon. Een gepensioneerde wever hielp hen daarbij.

Geweven Muziek - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Daarna togen ze naar het Textielmuseum in Tilburg, waar een weefgetouw in het TextielLab die nieuwe ‘muzikale’ weefkaart wel lustte. En opeens was daar geweven muziek. De machine weefde tafellakens en een heel mooie gele sjaal, die nu in Museum Speelklok te zien zijn. Het is jammer dat je ze niet aan kunt raken, want ze bevinden zich achter glas. De expositie toont verder onder meer de twee originele ponskaarten en een korte film over het proces.

Geweven Muziek - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Glithero bedacht het project oorspronkelijk voor het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Dat vroeg hen in 2013 aan de slag te gaan met immaterieel erfgoed. Voor het duo was dit verzoek reden om oude technieken in te zetten op een geheel nieuwe manier. Het resultaat is verrassend. Of Van Gameren en Simpson ook een keer zullen proberen een weefkaart door een draaiorgel te halen, weten ze nog niet. Maar dat is ook een heel leuk idee.

Lees ook:  Op welk festival hang jij uit dit jaar?

De tentoonstelling Geweven Muziek in Museum Speelklok is te zien tot en met 14 augustus.

Foto Credits: Petr Krejčí.

0 comments on “Geweven muziek in Museum Speelklok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *