Lichte zeden - Van Gogh Museum - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Prostitutie in het Van Gogh Museum

Bed, na 1860, beschilderd, verguld en bewerkt hout, Ville de Neuilly-sur-Seine. Foto: Jan-Kees Steenman.

Een zweepje voor in de slaapkamer, stoute foto’s en een filmzaal voor boven de achttien. Lichte zeden is niet zomaar een tentoonstelling. Het Van Gogh Museum duikt in de schimmige wereld van prostitutie in negentiende-eeuws Frankrijk.

Een expositie over dit onderwerp past prima in Amsterdam, met haar wereldberoemde red light district. Maar is het Van Gogh Museum wel een geschikte locatie? Zeker, want Vincent zelf bracht graag een bezoekje aan de dames van plezier, en dan niet alleen om hen te schilderen.

Dat deed hij overigens wel, net als veel andere kunstenaars in het Frankrijk van tussen 1850 en 1910. Ze portretteerden tippelende vrouwen op de boulevards, rijke courtisanes in hun salon en prostituees in het bordeel. Prostitutie sprak enorm tot de verbeelding en was daardoor een geliefd onderwerp. Bovendien hoorde het bij het dagelijks leven, dat de kunstenaars graag vereeuwigden.

Lichte zeden - Van Gogh Museum - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Charles Carolus-Duran, Portret van Julia Tahl, bekend als Mademoiselle Alice de Lancey, 1876, olieverf op doek, 152,5 x 211 cm, Petit Palais, musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Parijs.

In de tentoonstelling Lichte zeden komen ruim 100 schilderijen en werken op papier van meer dan 40 verschillende kunstenaars voorbij. Sommige daarvan verrassen nogal. Wie verwacht nu dat een schilderij met de onschuldig klinkende titel Achter de coulissen bij de Opéra stiekem over prostitutie gaat?

Behalve kunst toont het museum ook curieuze historische objecten, zoals politieregisters, visitekaartjes van prostituees en antieke pornografische foto’s. Een enkele prent is goed voor een levenslange block op Facebook. Bijzonder is het opvallende negentiende-eeuwse pronkbed van een beroemde courtisane. Het is onopgemaakt, alsof de dame net is opgestaan.

Eerder was de spannende tentoonstelling een groot succes in het Parijse Musée d’Orsay. Niet minder dan 420.000 bezoekers kregen daar rode oortjes. Wie zichzelf wil onderdompelen in de Franse negentiende-eeuwse wereld van de betaalde liefde is tot en met 19 juni welkom in het Van Gogh Museum. Kom je vanavond 26 februari of op vrijdagavond 25 maart, dan kun je zomaar als prostituees verklede performers tegen het sexy lijf lopen.

Lees ook:  Romantisch Boedapest
Lichte zeden - Van Gogh Museum - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Louis Anquetin, Vrouw op de Champs-Elysées bij nacht, 1890-1891, olieverf op doek, 83,2 x 100 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam, verworven met steun van de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt.

5 comments on “Prostitutie in het Van Gogh Museum

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *