holle vaten - daily cappuccino - Lifestyle blog

Holle vaten…

Laatst werd ik weer herinnerd aan de invloed van hout toen ik mijn neus eens in de Hooghoudt 18 jaar gelagerde jenever stak. De moutwijn die 18 jaar geleden in het vat werd gegoten heeft een enorme transformatie ondergaan. De moutwijn (ambachtelijk gestookt granendistillaat uit de traditionele koperen ketel met alcohol percentage van minimaal 46,5% maar vaak hoger) wordt zacht geurig, krijgt een bronzen kleur en ontwikkeld tijdens de rijping op het hout een keur aan geuren en smaken. Dat een eikenboom aan de bron staat van zoveel genot! Voordat het vat zijn kunsten mag vertonen gaat er veel aan vooraf:

Zo is er een verschil tussen Europees of Amerikaans eiken. De meerderheid van de vaten gebruikt in de whisky, sherry of jenever industrie zijn van Amerikaans wit eiken. Ook de tequila en rum industrie gebruiken Amerikaans eiken. Als de boom eenmaal gekapt is moet het hout drogen om latere krimp te voorkomen. In de Verenigde Staten gebruikt men o.a. droogovens, de Fransen geloven nog steeds in het laten drogen van het hout in de buitenlucht. In de droogoven is het hout na een maand klaar voor verder gebruik en in Frankrijk staan de duigen soms wel 2 tot 3 jaar in de buitenlucht.

holle vaten - daily cappuccino - Lifestyle blog

Na het drogen worden de duigen voorzien van hoepels en wordt het vat gemaakt. Voordat het vat wordt afgedicht wordt het van binnen gebrand. De mate van branding bepaald uiteindelijk de aroma’s die zich gaan ontwikkelen in wijn of distillaat. Een vat gemaakt voor het rijpen van bourbon wordt veel zwaarder gebrand zodat de vanilletonen beter naar voren komen. Door het lageren van alcoholische vloeistof op hout ontwikkelen zich aroma’s als vanille, karamel, kruidige tonen zoals kaneel maar ook notige tonen. Stort je de moutwijn in een eerder gebruikt vat (sherry, port, whisky, wijn) dan neemt je moutwijn ook de smaak over van het drankje dat er daarvoor in heeft gezeten. Zo kun je spelen met smaken.

Lees ook:  Hollandsche kaasprikker in een modern jasje

Na ongeveer 30 jaar is het vat af en heeft het alles gegeven. Meestal is de rijping korter omdat anders de houtaroma’s wel erg gaan overheersen. Een vat is eigenlijk nooit af want wat smaakt er beter dan een lang gelagerde whisky of jenever met daarbij een stuk gerookte zalm dat gerookt is met het hout waarin je drankje heeft gerijpt. Genieten!

0 comments on “Holle vaten…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *