Travel Guide: Belgisch Limburg

by Sarafina Jozefzoon

Belgisch Limburg ligt gelijk over de grens van Nederland en is daardoor een perfecte bestemming voor een weekendje of midweek weg. Steden als Sint-Truiden, Hasselt, Genk en Tongeren zijn leuke, overzichtelijke stadjes waar je heerlijk dorrheen kan slenteren. Wij namen tijdens ons bezoek aan Belgisch Limburg Tongeren, het oudste stadje van België, als uitgangspunt.

TONGEREN
In Tongeren is genoeg te doen, met name op historisch gebied. Zo geeft de Mijpaalroute je een goed beeld van de geschiedenis en erfgoed van het de stad, kan je in het Begijnhofmuseum Beghina een begijnenwoning uit 1660 bezoeken en is de schatkamer in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek ook een aanrader.

Travel Guide - Belgisch Limburg - Tongeren - Daiily Cappuccino - Lifestyle Blog

Travel Guide - Belgisch Limburg - Tongeren - Daiily Cappuccino - Lifestyle Blog

Naast de vele historische locaties, zijn er ook leuke winkels en cafés die je kan bezoeken zoals Huize Puck voor de meest heerlijke chocolade en wekelijks op zondag de antiekmarkt.

Travel Guide - Belgisch Limburg - Tongeren - Daiily Cappuccino - Lifestyle Blog

Extra tip: rond de kerstdagen is er in Tongeren een unieke programma. Vanuit het Begijnhofmuseum Beghina krijg je een rondleiding door de stad. Tijdens de rondleiding door de stad, vertelt een gids de klassieke en hedendaagse kerstverhalen. Met kerstmuziek, een borrel voor onderweg en op het einde een diner in de middeleeuwse museum kelder. Laat die kerst maar komen!

Omgeving:
Heb je genoeg tijd? En zou je graag nog een stad willen bezoeken? Ong. 30 km van Tongeren ligt Hasselt. De hoofdstad van provincie Limburg is perfect voor een dagtripje. Van leuke winkels tot aan toffe Belgische biercafeetjes en fijne koffiezaakjes (bijvorbeeld KingKongCoffee), het is allemaal in Hasselt te vinden.

DO
Tongeren is van zichzelf al een stad met een verhaal. Er is veel gebeurd en een historische stadswandeling neemt dan ook zo je hele dag in beslag. Is wandelen echter niet helemaal je ding? Dan is het Gallo Romeins Museum in Tongeren zeker een aanrader. Nog tot en met 3 april 2016 kan je daar namelijk de nieuwe tentoonstelling: ‘Gladiatoren – Helden van het Colosseum’ bezichtigen.

Lees ook:  Travel Guide: Malta, ontdek het onontdekte en beyond

Maar wat maakt de tentoonstelling nou zo speciaal? Niet alleen vindt de tentoonstelling plaats in een groot museum dat door haar strakke architectuur opvalt, er worden ook topstukken van over de hele wereld getoond. Voor de kleintjes is er een luisterspel die ze meeneemt in de tijd van deze helden. Zowel de nieuwe tentoonstelling als het hele museum is interactief, leuk voor jong en oud dus.

Travel Guide - Belgisch Limburg - Tongeren - Daiily Cappuccino - Lifestyle Blog

Extra bijzonder aan de tentoonstelling is dat food archeoloog Jeroen van Vaerenbergh een heus Romeins menu heeft samengesteld. Dit wordt opgediend in het Museum Kafee van hat Gallo Romeins Museum. Denk bij Romeins eten aan dingen als een gevulde risotto met noten en paddenstoelen, een mix van appel, prei en Romeinse gehaktballetjes met een stevig toetje bestaande uit honey glazed toast. Voor de foodliefhebbers die iets nieuws willen ontdekken, of beter gezegd herontdekken, is dit Romeins menu zeker een aanrader.

Travel Guide - Belgisch Limburg - Tongeren - Daiily Cappuccino - Lifestyle Blog

SLEEP
Op stand slapen doe je in het Boutique Hotel Huys van Steyns. In dit herenhuis begon Louis Steyns in 1892 het schoenenmerk Ambiorix. In het prachtige interieur zijn hier en daar nog elementen te vinden die naar het schoenenmerk verwijzen. Zo is er bijvoorbeeld een hotelkamer die vroeger diende als kantoor van Louis Steyns. Prijzen van de kamers liggen rond de 180 Euro.

Travel Guide - Belgisch Limburg - Tongeren - Daiily Cappuccino - Lifestyle Blog

Een leuk alternatief ligt op een kwartiertje tijden van Tongeren: de Haspenhoeve. een mooie B&B in een authentieke vierkantshoeve. Zeker als je op zoek bent naar rust is dit een aanrader.

EAT
Naast het eten van de Romeinen, heeft Tongeren natuurlijk nog meer te bieden. Ben je benieuwd naar de lokale lekkernijen, dan kom je zeker aan je trekken. Denk aan het Amburon bier, caëderkükske (een smakelijk kokoszanddeegkoekje in de vorm van de ‘dodecaëder’), Loonse stroop en de Ambiorix chocolade.

Lees ook:  Deze kampeer gadgets mogen niet ontbreken in je kampeeruitrusting

Travel Guide - Belgisch Limburg - Tongeren - Daiily Cappuccino - Lifestyle Blog

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy