pinot noir - daily cappuccino - lifestyle blog

Pinot noir – A love affair

Ze is stoer, krachtig maar ook slank, subtiel en sensueel. Geen druif is zo veelzijdig als de pinot noir; a.k.a. spätburgunder en pinot nero. Ze is ook veeleisend. Ze…? Absoluut! De pinot noir is een dame, een lady welteverstaan. Voorzie deze lady van een ruim glas waarin ze haar verleidelijke parfum goed kwijt kan en je zult wat beleven.

In haar jonge jaren bevat ze een fris fruitig aroma met zwoele tonen van kers en aardbei. In haar begeerlijke ouderdomsfase toont ze je haar diepgaande complexiteit, soms zelfs een dierlijke kant. Probeer je haar te temmen met een korset gemaakt van Frans eikenhout, komt ze er des te sterker uit; boordevol passie, souplesse, kracht en verleiding.

Ze vraagt niet veel tijd om te rijpen maar is bijzonder kieskeurig en eist de beste omstandigheden. Een koel klimaat past haar het best maar dan wel graag in een bodem van kalksteen, leisteen of ijzerhoudende klei, als zij u niet ontriefd.

Ze is zijdezacht en niet stroef in de omgang, hoewel vaak prachtig complex schikt zij zich naast vele gerechten. Het kalf, kip, rund, wild en zelfs de vissen strijden om tijdens het diner haar tafelpartner te mogen zijn.

Haar compacte trossen met dunne schil vereisen een stoere ridder die het beste in haar naar boven haalt, een bewonderaar die haar behandelt als een lady. Dan, en alleen dan, geeft zij zich helemaal en ontvouwt deze lady zich ook als zodanig in je glas. Een verleidelijke dame die sensueel heupwiegend je verhemelte verovert.

Ik schenk nog wat in, sluit mijn ogen en laat mij veroveren…

Lees ook:  Uit eten op het Ajaxterras

Photo credit: Kim Haaxma

5 comments on “Pinot noir – A love affair

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *