Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Magnum Contact Sheets in Foam

Sinds kort kun je in Magnum Contact Sheets in Foam zien en lezen hoe iconische beelden ontstaan. Aan de hand van de originele contactvellen zie je het werkproces van beroemde journalistieke fotografen. Dat levert een fantastische tentoonstelling op!

Magnum Photos

Magnum Photos is het legendarische, in 1947 opgerichte, agentschap waar veel bekende fotografen voor werkten. Waaronder Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, David „Chim“ Seymour, Werner Bischof, George Rodger, Elliott Erwitt, Martin Parr, Jim Goldberg, Trent Parke, Paolo Pellegrin en Alec Soth.  Zij zijn verantwoordelijk voor veel iconische foto’s die de journalistieke fotografie op de kaart zetten en politiek-maatschappelijke gebeurtenissen vertolkten en beïnvloedden.

De tentoonstelling laat niet alleen het werkproces van de journalistieke fotograaf zien, maar het is ook een eerbetoon aan de analoge techniek. De contactvellen zijn kunstwerk op zichzelf geworden. Het vertelt samen met de aantekeningen van de fotograaf het verhaal van die ene iconische foto. Story telling pur sang.

Kijk maar eens naar het contactvel van een interview met Ché Guevara en de iconische foto die daaruit voortkwam. It says it all!

•Ernesto 'Che' Guevara. Havana, Cuba, 1963. Contact Sheet © Rene Burri / Magnum Photos
Ernesto ‘Che’ Guevara. Havana, Cuba, 1963. Contact Sheet © Rene Burri / Magnum Photos
CUBA. Havana. Ministry of Industry.  Ernesto Guevara (Che), Argentinian politician, Minister of industry (1961-1965) during an exclusive interview in his office.
Ernesto ‘Che’ Guevara. Havana, Cuba, 1963 © Rene Burri / Magnum Photos

Contact Sheets

De tentoonstelling bevat 60 contactvellen met bijbehorende single images en biedt een chronologisch overzicht van markante historische momenten vanaf 1930 tot 2010. Met Contact Sheets wordt een taboe doorbroken, want voor het eerst zie je de context waarin de (iconische) beelden van de fotografen tot stand zijn gekomen. Dat legt het hele proces bloot.  Je ziet niet alleen op het contactvel de foto’s voor en na die ene foto, maar je leest ook de aantekeningen van de fotograaf.  Daarmee heb je voor het eerst een meer compleet beeld, de context van de foto. Ook zie je bijvoorbeeld waar de foto uiteindelijk voor is gebruikt.

Je komt veel iconen tegen, zoals Kennedy, Margaret Tatcher, Nixon, Ché Guevara, Martin Luther King en Miles Davis. Maar ook gebeurtenissen als: de Praagse Lente, 9/11 en het conflict in het Midden Oosten.

Veel van de beelden bepalen mede onze perceptie. Sterke voorbeelden zijn de uitgekozen beelden van Margaret Tatcher en Nixon. De gepubliceerde beelden bepalen mede de publieke opinie over hen. De gekozen foto van Tatcher bevestigt het beeld van iron lady, terwijl ze op veel foto’s lacht. Die zijn niet gekozen, omdat die niet bij haar imago passen. Imago en beeld versterken elkaar enorm.

Bij de foto van de Amerikaanse vice-president Nixon en de Russische president Nikita Khrushchev geeft de beschrijving van de fotograaf veel weg van de context. Lopen de mannen eerst vooral rustig te praten met normale handgebaren, op één moment duwt Nixon zijn vinger tegen de borst van Khrushchev. En juist die foto wordt gebruikt voor de latere presidentsverkiezing met als leus iets in de trant van ‘The only man to deal with Khruschchev’.

G.B. ENGLAND. Brighton. Conservative Party Conference. The Conservative Prime Minister Margaret Thatcher. Original contact sheet by Peter Marlow. 1981.
Margaret Tatcher. Blackpool, England. 1981. Contact Sheet © Peter Parlow / Magnum Photos
Nikita Khrushchev and Richard Nixon 1959, Elliott Erwitt / Magnum Photos
Nikita Khrushchev and Richard Nixon 1959, Elliott Erwitt / Magnum Photos

Ook bezoeken?

Het is één van de interessantste tentoonstellingen die ik heb gezien. Magnum Contact Sheets geeft je een kijkje achter de iconische foto’s die mede onze beeldvorming hebben bepaald. Absoluut een aanrader!

Magnum Contact Sheets is van 11 september tot en met 9 december 2015 te zien in Foam.  Foam is dagelijks open van 10 tot 18 uur, Do/vrij van 10 tot 21 uur. Entree: € 10,00.

Keizersgracht 609, Amsterdam

Prague Invasion. Czeschoslovakia, August 1968. Contact Sheet © Josef Koudelka / Magnum Photos
Prague Invasion. Czeschoslovakia, August 1968. Contact Sheet © Josef Koudelka / Magnum Photos
Prague Invasion. Czeschoslovaki,  August 1968 © Josef Koudelka / Magnum Photos
Prague Invasion. Czeschoslovaki, August 1968 © Josef Koudelka / Magnum Photos

2 comments on “Magnum Contact Sheets in Foam

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *