Travel Guide: Tallinn

by Imke Walenberg

Estland is de meest noordelijk gelegen Baltische staat en met een oppervlak van 45.000 vierkante kilometer is het ook gelijk de kleinste staat (overigens wel nog altijd groter dan Nederland). Er wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen in Estland, waarvan bijna 1/3 in de hoofdstad Tallinn. In slechts dik 2 uur vlieg je met Estonian Air op het vliegveld nabij Tallinn en ben je vervolgens binnen 10 minuten met de taxi in de stad. Wij maakten recent deze reis en waren meer dan benieuwd wat deze Middeleeuwse stad, die zelfs op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat, ons allemaal te bieden heeft.
Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

SLEEP

Solo Sokos Hotel Estoria
Zelf sliepen we tijdens ons verblijf in het Solo Sokos Hotel Estoria, een hotel dat pas een jaar geopend is en een bijzondere ligging heeft tussen het originele Sokos Hotel Viru en Viru Keskus (zie het KGB museum bij onze DO tips). Leuk aan het hotel is dat elke kamer van het hotel een stukje historie van Tallinn verteld. Daarnaast hebben de (meeste) kamers een prachtig uitzicht over de oude binnenstad (het hotel ligt er net buiten namelijk). Misschien oogt het hotel aan de buitenkant niet zo knus en gezellig; de historie, de inrichting en de aardige mensen van het hotel zorgen voor een meer dan fijn verblijf. Persoonlijk pluspuntje: de pot met koekjes en flesjes water die op de gang staan worden dagelijks bijgevuld en mag je gratis en voor niets pakken…

Viru Väljak 4
Website: www.estoria.ee 

Schlössle Hotel
Ga je voor romantisch, luxe en dat echte Middeleeuwse gevoel? Dan ben je in het Schlössle Hotel op de juiste plek! Het hotel is opgetrokken in de bestaande gevel die terugaat naar de 13e eeuw. De bijzondere, historische details zijn door het hele hotel nog te zien; kleine wentelstrappen, een oude schoorsteen, stenen muren en nisjes…. Je waant je haast in een museum. De kamers zijn al net zo mooi en daardoor wel aan de prijzige kant: vanaf €185,- heb je een kamer. Maar dan voel je je wel een jonkheer/vrouwe!

Lees ook:  De beste vegan hotspots van Rotterdam

Pühavaimu 13/15
Website: www.schloesslehotel.com 

OldHouse Apartments
Ben je van plan wat langer dan een weekend te blijven in Tallinn (wat prima kan!), dan is het aan te raden een apprtementje te huren. Bijvoorbeeld bij OldHouse Apartments. Gelegen in de binnenstad van Tallinn. Elk appartement heeft een woonkamer met 1 slaapkamer. In de keuken is een koelkast, fornuis, magnetron, vaatwasser, broodrooster, koffiezetapparaat, waterkoker en keukengerei. Kortom, alles om echt even de woon- en leef-beleving in Tallinn te creeren.

Rataskaevu 16, Tallinn
Website: www.oldhouseapartments.ee 

EAT & DRINK

Salt
In dit klassiek meets hip bistro-restaurant kan je een heerlijke mix van seizoensgebonden producten uit de lokale keuken vermengd met kruiden en recepten van over de hele wereld proeven.

Vase 14, Tallinn
Website: www.saltrestoran.ee 

Klaus
Gelegen net buiten de oude binnenstad ligt, met uitzicht op de zee, restaurant Klaus. Ideale plek voor een kleine, lichte lunch of een biertje bij zonsondergang. Ook in de patio is het heerlijk toeven.

Kalasadama 8, Tallinn
Website: www.klauskohvik.ee

Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

F-Hoone
In de upcoming buurt Kalamaja (zie verderop meer over deze wijk) ligt, in een industriële setting, F-Hoone. Hier hebben wij één van onze lekkerste lunches van Tallinn genuttigd; krakende bruschetta en super verse salade vergezeld met een goed gevuld glas wijn. Het is er erg lekker zitten in het zonnetje op het terras; en mocht het wat kouder worden liggen er meer dan genoeg plaids om je warm te houden. Houd er rekening mee dat het wel wat lang duurt voor je bestelling krijgt, maar het is het wachten zeker waard!

Telliskivi 60, Tallinn
Website: www.fhoone.ee

Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogKohvik Must Puudel
Populair café onder de lokale bevolking, wat niet raar is, want Kohvik Must Puudel is zeker een beleving! Het interieur is een mix van nostalgische objecten uit het Sovjet-tijdperk met een moderne omlijsting. De bediening is charmant, de binnentuin groen en gezellig en het eten gezond en bovenal lekker. Ook ’s avonds is het een perfecte plek voor een afzakkertje (of twee) en toffe (live)muziek.

Lees ook:  Een Epic Drive met Mazda door magisch IJsland!

Müürivahe 20, Tallinn
Website: Facebook/MustPuudel

Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Vegan Restoran V
Schrik niet meteen bij het woordje vegan… Dit restaurant laat je namelijk zien en proeven dat veganistisch eten zeker lekker kan zijn! Een interessant menu, super-vriendelijke bediening en de romantische setting in het oude kleine gebouwtje in de binnenstad van Tallinn maken de culinaire beleving compleet. Wil je je een keer echt laten verrassen op food-gebied? Ga dan zeker naar dit vega-pareltje!

Rataskaevu 12, Tallin
Website: Facebook/VeganRestoranV

Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Caffeine
Een beetje de Coffee Company van Tallinn; goede koffie, genoeg keuze voor lekkers erbij en je kan de koffie ’to go’ meenemen of heerlijk buiten in het parkje dat voor Caffeine ligt opdrinken.

Tatari 9, Tallinn
Website: www.caffeine.ee

DO

Viru Hotel KGB Museum
Locals, geboren voor 1980, herinneren wat voor een geheime plaats het Viru hotel was in de Sovjet-tijd. Een plek waar vreemde valuta werden gemaakt en microfoons verstopt waren in de hotelkamers, alles onder supervisie van de KGB. Werken in dit hotel was een voorrecht en sprak je geen andere taal naast het Russisch of Ests dan was het makkelijker om een baan in het hotel te krijgen. Contact maken met de buitenlandse gasten was namelijk uit den boze. Dit en talloze andere bijzondere (merkwaardige) feiten kom je te weten na een bezoek aan het museum helemaal op de bovenste verdieping van het hotel. Die verdieping bereik je overigens per trap, want de lift reikt slechts tot de 22ste verdieping. De 23ste etage ‘bestond’ namelijk niet. Wil je het museum bezoeken? Dat kan door een tour te boeken (je kan niet zomaar op eigen gelegenheid het museum betreden) bij de receptie van het hotel. Dubbel en dwars de moeite waard!

Lees ook:  Zo beleef je de perfecte (na)zomer in een vakantiehuis op het eiland Ibiza

Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Boogschieten
Tallinn is een prachtig Middeleeuws stadje, dat je gelijk bij binnenkomst betoverd. Het Middeleeuwen-gevoel wordt nog eens extra benadrukt door de verschillende activiteiten die de stad aanbiedt, zoals boogschieten. Voor 20 Euro mag je 20 pijlen schieten en voel je je een ware Robin Hood. Niet goedkoop, maar wat een goed gevoel geeft het als je de bullseye weet te raken!

Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Televisietoren van Tallinn
Neem voor deze must see de bus naar Pirita. Hier staat namelijk de televisietoren van Tallinn (Tallinna teletorn). De teletorn is de hoogste constructie in Estland (314 meter) en verzorgde de radio- en tv-verbindingen voor de Olympische Spelen in Moskou in 1980. Met een hogesnelheidslift zoef je naar boven waar je vervolgens kan genieten van een verbluffend mooi uitzicht.

Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Kalamaja
Kalamaja (wat zoiets betekent als ‘vishuis’) is een wijk ten noordwesten van de historische binnenstad, achter het Baltische station. Nieuwe cafeetjes, bars en galeries hebben de voormalige industriële complexen van deze wijk getransformeer tot een hip, urban stadsdeel. Niet raar dat het ook wel het ‘hipsterville’ van Tallinn wordt genoemd. Wandel door de Telliskivi shopping street (indoor), proef één van de vele lokale biertjes Pudel Baar of bezoek de Balti Jaam Market (je kijkt je ogen uit hier!).

Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Travel Guide - Tallinn - Estland - Daily Cappuccino - Lifestyle BlogMaar wat je vooral moet doen als je een weekend naar Tallinn gaat is rondstruinen, liefst zonder kaart. De stad heeft zoveel schitterende, verborgen plekjes, dat je elke keer weer voor een nieuwe verrasing komt te staan. Laat je vooral ook adviseren door de Estse bewoners; ze zijn allemaal even vriendelijk en willen je graag helpen (over het algemeen kunnen de meeste mensen heel aardig Engels). Enjoy!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy