Travel Guide: Karlsruhe

by Imke Walenberg

Gelegen tussen het Zwarte Woud, de Vogezen en het Pfälzerwald ligt de Duitse stad Karlsruhe. Voor velen een stad waar ze nog nooit zijn geweest, maar wel altijd langsrijden op doortocht naar een vakantieadres elders in Europa. En dat is zonde, want Karlsruhe is het zeker waard om ook eens aan te doen, dan wel als tussenstop of gewoon als leuke stedentrip. En dat is niet alleen vanwege de vele zonuren die de stad kent per jaar (maarliefst 1798 uren!), de vele parken (in totaal meer dan 8 km2!) en de vele culturele attracties (meer dan 135!). Wij bezochten recent Karlsruhe en waren dan ook enorm verrast door de stad. Benieuwd geworden? Lees en bekijk dan snel onze travel guide:

SLEEP

B&B Hotel Karlsruhe
Net nieuw is dit hotel en perfect als je niet al te veel wilt besteden, maar wel alles ‘richtig’ wilt hebben. Geen extra toeters en bellen dus, die je verblijf extra duur maken. De kamers zijn clean ingericht. Leuk is dat ze allemaal een mooie grote foto van het paleis van Karlsruhe boven het bed hebben hangen. Prijzen liggen rond de €64,- per nacht.

B&B Hotel Karlsruhe
Schwarzwaldstraße 92, Karlsruhe
Website: www.hotelbb.de/de/karlsruhe

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Hotel Der Blaue Reiter
Ga je voor design en luxe, dan moet je in Hotel Der Blaue Reiter zijn. Vernoemd naar de beroemde Duitse kunstbeweging, ligt dit hotel aan de stadsrand van Karlsruhe. Door het hele hotel zijn kleurrijke afbeeldingen van de kunstbeweging te zien. Nice to know: het inpandige restaurant Vogel Hausbräu heeft een biertuin en serveert traditionele gerechten uit Baden en Beieren.

Hotel Der Blaue Reiter
Amalienbadstraße 16, Karlsruhe
Website: www.hotelderblauereiter.de

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

AZUR Camping Turmbergblick
Wil je liever kamperen, maar wel de luxe van een bed? Dan zijn de schattige houten huisjes op AZUR camping een aanrader. Gelegen in de wijk Durlach beleef je een bijzondere kampeervakantie in de huisjes. En helemaal fijn; de huisjes hebben verwarmde bedden. Enige is dat je de badkamerfaciliteiten wel moet delen. Daar staat tegenover dat bij de receptie in de ochtend een gratis kop koffie kan krijgen. Wil je naar het centrum van de stad? Er ligt direct bij de camping een bushalte met prima verbindingen naar de stad.

Lees ook:  Wat te doen als je naar Las Vegas gaat

AZUR Camping Turmbergblick
Tiengener Straße 40, Karlsruhe
Website: www.azur-camping.de/nl

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

EAT & DRINK

Oberländer Weinstube
Jorg Hammer staat samen met zijn vrouw aan het roer van dit gezellige restaurant in het centrum van Karlsruhe. Het pand is authentiek, vol historie (het gaat terug tot 1826) en heeft een prachtig binnentuintje. In dit binnentuintje mochten wij genieten van de heerlijke creatieve gerechten van Hammer, allemaal gemaakt met verse lokale producten. Het is niet goedkoop, maar de (smaak)beleving dubbel en dwars waard. Zelden zo heerlijk vegetarisch gegeten (véél groenten!), maar ook mijn tafelgenoot was erg in zijn nopjes met zijn vleesgerecht. Met recht een modern restaurant met een enorme dosis historische flair te noemen. Aanrader! Oberländer Weinstube is overiges ook onderdeel van de zogenaamde ‘culinary delights tour’ die je kan doen in Karlsruhe. Meer info hierover vind je op: www.karlsruhe-tourismus.de/en/book/city-tours/public/culinary-delights

Oberländer Weinstube
Akademiestraße 7, Karlsruhe
Website: www.oberlaender-weinstube.de

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Kesselhaus
Gelegen in het stadsdeel Grünwinkel, op een oud fabrieksterrein uit 1899, staat dit ketelhuis dat helemaal gerestaureerd is en nu dienst doet als restaurant. De mix van het oude, industriele architectuur en het moderne interieur geeft het restaurant een bijzondere sfeer. In de zomer is het heerlijk toeven op het lavendel-terras. Ook in dit restaurant wordt veelal met lokale, seizoens-gebonden producten gekookt. Aanrader: de watermeloen-soep. Bijzonder smaakvol en vooral ook bijzonder dorstlessend…

Kesselhaus
Griesbachstraße 10C, Karlsruhe
Website: www.kesselhaus-ka.de

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Espresso Stazione
Geen Daily Cappuccino travel guide zonder onze favo koffiespot! In Karlsruhe is dat for sure Espresso Stazione. Een klein zaakje in het centrum van de stad, met homemade roasted coffee. De passie waarmee je kop koffie wordt gezet, proef je ook echt terug. Mi piace molto!

Lees ook:  Bijzondere food experiences in Les Menuires

Espresso Stazione
Kreuzstraße 17, Karlsruhe
Website: www.-stazione.de

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

DO

300 jaar Karlsruhe
Dit jaar viert Karlsruhe haar 300-jarige bestaan. De stad viert dit met een uitgebreide festivalzomer. Maar liefst 15 weken lang, van 17 juni tot en met 24 september is het paleis in het centrum van de stad het middelpunt van talloze evenementen op het gebeid van kunst en cultuur. Mocht je in de gelegenheid zijn om voor de 24ste september nog naar Karlsruhe te gaan, doe dat dan zeker. Alleen al de lichtshow op het paleis ’s avonds is een absoluut hoogtepunt. Wil je weten wat er nog meer te doen is omtrent het 300-jarige bestaan? Check dan de volgende website: www.karlsruhe-tourismus.de/Stadtgeburtstag-2015/300-jahre-karlsruhe

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Paleis en botanische tuinen
Het Paleis van Karlsruhe is letterlijk het middelpunt van Karlsruhe. Markgraaf Karl bouwde in de 18e eeuw dit paleis, waar de mensen vervolgens omheen gingen wonen, waardoor de stad Karlsruhe ontstaan is. De toren van het schitterende en vooral grote paleis kan je beklimmen, waarna je een prachtige uitzicht hebt over de stad. Je kan dan ook pas zien hoe ontzettend groen de stad en haar omgeving is. Nabij het paleis liggen bijvoorbeeld de botanische tuinen, waar je gratis uren doorheen kan wandelen en rustig een boekje kan lezen op één van de mooie, bloemrijke plekjes.

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

ZKM – Museum of Contemporary Art
Geweldige plek voor zowel volwassenen als kids. Veel interactieve kunst, waar je je letterlijk aan/in kan vergapen (zie de video voor een aantal van de interactieve installaties die er waren toen wij het ZKM bezochten). Iets buiten het centrum gelegen, maar de tramrit meer dan waard.

Lees ook:  24 uur in Gent: een rijke geschiedenis, heerlijke koffie en vega voedsel

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Leuk was dat tijdens ons verblijf er ook allerlei kunstwerken door de stad gratis te bekijken waren. Overal in de stad kon je zodoende tegen een onverwacht arty concept aanlopen. Zoals onderstaande ‘verbogen auto’ en ‘zwevende huis ‘:

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Zoo
Bij zonnig weer is het ook prima toeven in de Zoo. Recht tegenover de Hauptbahnhof kan je de ingang vinden en voor €7,50 heb je al een ticket waarmee je de hele dag door de dierentuin/park kan lopen. Maak vooral ook gebruik van de bootjes die er zijn; voetjes omhoog en genieten van alle flora en fauna die er is.

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Turmberg trein
De Turmbergbahn is een kabelbaan die de wijk Durlach verbindt met de Turmberg. De trein werd voor het eerst gebruikt in 1888, en is daarmee de tweede oudste kabelbaan in Duitsland. Bovenop de Turmberg (256 meter) heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Das Fest
Das Fest is een van de grootste openlucht festivals in Duitsland en vindt al sinds 1985 elk jaar plaats in het laatste weekend van juli. Naast een uitgebreid muziekprogramma is er ook op kunstgebied en voor kinderen van alles te doen. En natuurlijk zijn er talloze eettentjes waar je de meest lekkere en bijzondere snacks kan verkrijgen.

Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog Travel guide Karlsruhe - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy