Vandaag weer een vers nieuw recept van mijn hand! Wellicht zal het na mijn vorige en eerste recept al duidelijk zijn dat ik erg van seizoensgebonden producten houd. Vaak wordt bij seizoensgebonden producten vaak gedacht aan groenten en fruit. Maar er zijn zo veel meer seizoensgebonden producten die om te toveren zijn tot de meest lekkere gerechtjes. Denk bijvoorbeeld aan kruiden en bloemen, waaronder lavendel…
Door de sterk aromatische geur wordt lavendel voornamelijk gebruikt als grondstof voor zeep en parfum. Daarnaast is lavendel natuurlijk vaak terug te zien als sierplant. Maar ook in de keuken kun je het kruid prima gebruiken. En wist je dat lavendel een aantal medicinale eigenschappen heeft. Zo kan het kramp helpen verminderen, werkt het ontstekingsremmend en het is kalmerend bij stress. Maar let wel op; door de zoete en sterke smaak is het aan te raden het met mate in het eten te gebruiken. Ik maak er deze overheerlijke lavendelscones van:
Ingrediënten (voor circa 12 scones):
– 300 gram rijstemeel
– 2 theelepels bakpoeder
– 70 ml kokosnootolie
– 1 eetlepel honing
– ½ theelepel vanillepoeder
– 2 eieren
– 3 ruime theelepels lavendelbloemen (gerist van de steel)
Bereiding:
1) Verwarm de oven voor op 150 ̊C.
2) Meng de rijstemeel en het bakpoeder en voeg hieraan de kokosnootolie, honing, vanillepoeder en eieren (laat een klein beetje van het ei, dooier én eiwit, achter) toe.
3) Kneed met de handen tot een samenhangend deeg.
4) Bestrooi je werkblad met wat rijstemeel. Rol het deeg uit tot het ongeveer een dikte van 1 cm heeft.
5) Snijd het deeg in circa 12 stukjes/rondes.
6) Bestrijk de scones met het achtergehouden eimengsel en bak ze 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven.
7) Serveer met clotted cream (zie hieronder) en wat honing. Hmmmmm…..!
Extra: clotted cream
Klop 125 gram verse slagroom half stijf en spatel dit door 125 gram mascarpone.