Zomers goud

by Eva Smidt

Jenever staat niet stil, aldus de food-pairing consultant Laurens Speek, die de rondleiding in distilleerderij Hooghoudt opent. Van een klein keldertje in de Oosterstraat (lees: midden in het centrum van Groningen) naar een groots pand buiten de stad is dit familiebedrijf sinds 1888 de jeneverexpert van Groningen.

Hooghoudt jenever - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Hooghoudt jenever - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Hooghoudt jenever - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Wij namen een kijkje in de keuken en zagen – in de aanwezigheid van Heer Hooghoudt senior himself – hoe de jenever van begin tot eind gestookt wordt in de fabriek, naast de productie van kruidenbitters, likeuren en siropen. Ook proefden we verschillende jenever-kaas combinaties in het proeflokaal en werden ons verscheidene mixdrankjes aangeboden.

Hooghoudt jenever - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog


Hooghoudt jenever - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Waaronder hét perfecte zomerdrankje: Hooghoudt Bruine Jenever, the perfect serve. Vrouwen, laat je verrassen, ook wij vinden dit lekker! De zwoele smaken van kaneel, vanille, zoethout, grapefruit en kandij maken voor altijd korte metten met de opvatting dat jenever een mannenbrouwsel is. Mix 1/3 deel van deze volle Bruine Jenever met 2/3 deel ginger ale, doe er een partje limoen en wat ijsklontjes bij en geniet van het Gronings vloeibare goud.

Hooghoudt jenever - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Uiteraard waren wij ook erg benieuwd naar zomerse recepten met Hooghoudt producten, dus hierbij twee culinaire ideeën voor deze tijd van het jaar. Gronings én wit goud represented!

Hooghoudt’s Brown BBQ-ed Chicken (4 personen)
4 kippenbouten
1 stokje citroengras
sap van 1 limoen
2 theelepels komijnpoeder
1 vanillestokje
3 dl arachideolie
halve Spaanse peper
2 eetlepels ketjap
2 theelepels vers gemberrasp
1 scheutje Hooghoudt Bruine Jenever

Snijd het vanillestokje, citroengras en de Spaanse peper in de lengte doormidden. Voeg dit samen met het komijnpoeder, het limoensap en een scheutje Bruine Jenever toe aan de arachideolie. Kluts de marinade goed en doe er vervolgens ketjap en gemberrasp bij.

Lees ook:  5 x nieuwe (zomer)hotspots in Nederland

Wrijf de kip goed in met de marinade en laat deze een nacht in de marinade in de koeling staan (afdekken met folie).

Stook de volgende dag de barbecue goed op. Schroei de kipfilet goed aan en laat de kip rustig gaar worden.

Asperges, Hooghoudt en vis (4 personen)
4 zalmfilets
800 gram asperges (ongeschild)
1 limoen
1 eetlepel basterdsuiker
0,3 cl Hooghoudt Rijke Jenever 24
scheut olijfolie
fijngehakte koriander

Bak de zalmfilets op beide kanten op hoog vuur, blus af met een scheutje Hooghoudt Rijke Jenever 24 en laat dan even op zacht vuur staan. De zalm komt het beste tot zijn recht als de filets nét niet gaar zijn en mooi rosé van binnen, de vis blijft op deze manier heerlijk sappig.

Schil de asperges en snijd het kontje eraf. Snijd elke asperge in 3 gelijke delen schuin af. Doe een scheut olijfolie in een wok of koekenpan en laat warm worden. Doe de geschilde asperges erin en roerbak kort op hoog vuur. Voeg nu de basterdsuiker toe en laat even karamelliseren.

Blus af met het sap van de limoen en een scheut Hooghoudt Rijke Jenever 24. Houd de asperges knapperig. Bestrooi voor het serveren de asperges met wat fijngehakte koriander.

 

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy