De Leukste Straat van Nederland

No matter what, op elk willekeurig tijdstip van elke willekeurige dag, op de route van Centraal Station Groningen naar huis, heb ik strijd. Strijd met de chaos in die straat waar benenwagens denken dat ze king zijn. De gele klinkers zijn bezaaid met onwetende toeristen, fanatieke shoppers en flierefluiterige studenten, die zich alles behalve bewust zijn van het drukke fietsverkeer. Waarvan ik onderdeel ben. Aan één stuk door fietsbellend, kriskrassend en soms een beetje ergerend kom ik – en met mij vele andere stadjers – toch elke keer weer zonder kleerscheuren de straat door.

Ondanks de verkeersstruggles van tijd tot tijd, sta ik volkomen achter het besluit van NLstreets, die afgelopen vrijdag de Groningse Folkingestraat met 2646 stemmen uitriep tot De Leukste Straat van Nederland! Een jaar lang mag dit monumentale straatje de eer hoog houden. Want naast de Souk met de lekkerste Noord-Afrikaanse producten, de juwelier die mijn oma’s ring op maat heeft gemaakt, Italiaanse delicatessenwinkel Ariola waar onder andere het ‘broodje vis’ een must is, unieke boetiekjes en verscheidene eetgelegenheden, was de Folkingestraat voormalig het centrum van de Jodenbuurt. Herinneringen aan deze periode zijn niet onbewaard gebleven. Zo is de synagoge in de straat nog steeds geopend voor religieuze diensten, maar ook voor exposities, concerten en rondleidingen. Ook bevindt zich een reeks halve manen in de bestrating, die in het midden van de straat een volle maan vormt.

Een jaar lang zal deze straat zich ogenschijnlijk meer vullen met onwetende toeristen, fanatieke shoppers en flierefluiterige studenten. Eén tip van de stadjer: huur geen fiets! Maar houd als gezellige slenteraar wel een beetje oog voor de tweewielers, folks ;-)

Lees ook:  Vogue Fashion’s Night Out 2015

De Leukste Straat van Nederland  -  Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

De Leukste Straat van Nederland  -  Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
De Leukste Straat van Nederland - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

De Leukste Straat van Nederland  -  Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

3 comments on “De Leukste Straat van Nederland

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *