Je eerste auto - zuinig autorijden - Daily Cappuccino

Je eerste auto: tips & tricks

Het autogebruik onder jongeren lijkt al jaren af te nemen. Waar ligt dat aan? Komt het door de slechte(re) economie, telt het milieu zwaarder mee dan vroeger of zien ze een auto niet meer als een statussymbool?

Apart is dat jongeren vaak nog steeds wél graag een eigen auto zouden willen bezitten. Maar ze kiezen er steeds vaker voor de aanschaf uit te stellen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor zijn de kosten. Aanschaf, onderhoud, verzekering en brandstof, dat kost alles bij elkaar een flinke smak geld. Zeker als het je eerste baan is en je nog geen financiële buffer hebt opgebouwd.

Onvermijdelijk, of zelfs noodzakelijk
Veel jongeren kiezen er dan ook voor om, net als ik, op de fiets te springen of het OV te gebruiken. In je studententijd was je tenslotte niet anders gewend, toch? Universiteiten en hogescholen zijn immers over het algemeen makkelijk bereikbaar met OV. Maar ligt je nieuwe droombaan niet direct aan de trambaan of bushalte, of moet je regelmatig op verschillende locaties zijn, dan is in die gevallen een auto toch wel handig zo niet noodzakelijk.

Om de aanschaf van je (zuinige!) auto wat in balans te brengen, kan je (slim) letten op je brandstofgebruik. Tips hiervoor zijn onder andere:

– zorg dat je bandenspanning in orde is,
– vermijd onnodig airco-gebruik,
– trek langzaam op
– probeer zoveel mogelijk buiten de spits te rijden

Bewust rijgedrag belonen
Naast bovenstaande tips kan je ook met de keuze van een passende verzekering heel wat euro’s besparen. Verzekeringen die volgens het principe Pay How You Drive werken, belonen bewust rijgedrag zelfs. De hoogte van de premie wordt dan namelijk bepaald aan de hand van je rijgedrag. Een speciaal kastje onder je dashboard verzamelt gegevens over je rijstijl. Hoe snel trek je op? Hoe vaak rem je af en op welke tijdstippen ben je op de weg? Hoe veiliger en bewuster je rijdt, hoe meer korting je kunt verdienen.

Lees ook:  100 jaar iconisch ANWB geel

In de VS, Italië en Engeland bestaat dit principe al langer. In Nederland heeft het inmiddels ook zijn intrede gedaan. myJINI is daar een voorbeeld van. Met veilig rijgedrag kun je spaarpunten verdienen. Deze punten zijn weer te gebruiken om een gedeelte van je autoverzekering mee te betalen. En je krijgt een tankpas waarmee je de punten kunt inzetten voor het betalen van de brandstof (t.w.v vijftien eurocent per liter).

Sinds een aantal jaar is bewust rijden ook onderdeel van het rijexamen. Voor mensen die nog maar een paar jaar hun rijbewijs hebben, is het dus helemaal niet zo moeilijk om die korting te verzamelen. Zij zijn niet anders gewend.

Je eerste auto - zuinig autorijden - Daily Cappuccino

Categories Wheels

Imke Walenberg (1985) is an all-round content entrepreneur, creating, developing and performing online concepts in the field of art, travel & lifestyle. Always looking for interesting collaborations between creative people and brands. She is also editor-in-chief of Stijlmeisje.com, an experienced speaker in the field of online presence and proud mother of two little girls.

0 comments on “Je eerste auto: tips & tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *