Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ontbijt - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Ontbijt test

Een van de dingen waar je vaak naar uitkijkt wanneer je in een hotel of Bed & Breakfast slaapt is het ontbijt: een goed en compleet verzorgd ontbij(buffet) is één van die luxes waar je als mens heerlijk van kan genieten. Doordeweeks moet je het immers vaak toch hebben van een snelle boterham on the way of een kom yoghurt met muesli. Ook niets mis mee natuurlijk, maar wat kan het toch lekker zijn om ‘s ochtends op te staan en alleen maar aan de ontbijttafel aan te hoeven schuiven…

Omdat het ene hotel/b&b-ontbijt het andere echter niet is, en je verwachtingen soms te hoog kunnen zijn (niets vervelender dan een ontbijtbuffet met oud brood en waarbij alles al bijna op is en dus niet bijgevuld wordt) presenteren wij in samenwerking met bedandbreakfast.eu onze ontbijt-test: 5 verschillende Italiaanse Bed & Breakfasts, 5 ontbijtjes, getest op looks/ambiance, smaak en prijs/kwaliteit:

1) Villa Alba d’Oro

Ontbijt - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Looks/Ambiance: Het is een eindje lopen naar het ontbijt (een lange trap af naar het restaurant dat aan de straat om de hoek van de B&B ligt en dezelfde eigenaar heeft), maar dan heb je ook wel wat. Met uitzicht over de Amalfi-kust, aan een keurig gedekt tafeltje, is het goed je dag beginnen…

Smaak: De tafel waar het ontbijt op staat uitgestald, is echter nogal karig te noemen en ziet er niet super aantrekkelijk uit. De kaas ligt te zweten van de warmte en het aanbod is niet reuze. Naast wat croissants en droge toast is er niet veel meer te krijgen. Wél krijgen we een verse cappuccino aan tafel gebracht door de erg vriendelijke ober. Later komen we er achter dat je vers fruit, yoghurt en nog veel meer kan vragen aan dezelfde ober, die het je vervolgens (gekoeld en wel) komt brengen. Gemiste kans om dat zelf even niet te communiceren met de gasten.

Prijs/Kwaliteit: Een kamer in Villa Alba d’Oro kost je ongeveer €120,- per nacht.  Voor die prijs mag je wel wat meer verwachten van een ontbijt. De uitstraling van deze Bed & Breakfast zie je totaal niet terug op de buffettafel.

2) Villa Pane

Ontbijt - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Looks/Ambiance: Het ontbijt wordt geserveerd op het prachtige terras van de agriturismo met uitzicht op de Vesuvius. Mooie, witte gedekte tafels en rustige sfeer. Enige jammere is de eigenaar, die nogal gestrest aanwezig is. De buffet-tafel staat binnen en is vorstelijk gedekt; meerdere soorten brood en gebakjes (uit de regio), cereals, eieren (gekookt en/of gebakken op aanvraag), kaas, enz. Alleen vers fruit ontbreekt.

Smaak: Het feit dat de croissants zelfs vers smaken is wel een teken… Croissants in Italië zijn vaak voorverpakt of gemaakt van een deeg dat in de verste verte niet in de buurt komt van een kraakverse Franse croissant. Ook de eigen gemaakte jams zijn een meerwaarde. Koffie wordt zelfs gezet met een percolator. Pluspunten!

Prijs/Kwaliteit: Gemiddelde prijs van een kamer is €100,- inclusief ontbijt. Het ontbijt dat je hiervoor krijgt is zeker in lijn hiermee. Niets op aan te merken. Enkel op de gestreste eigenaar.

3) Il Maniero

Ontbijt - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Looks/Ambiance: Een privé-ontbijt aan een ruime tafel op een schitterend terras met uitzicht over de heuvels van Cassino. Waarbij ook nog eens onwijs veel aandacht is besteed aan zowel het uiterlijk, de sfeer als de smaak. Een romantischere setting kan je je haast niet indenken…

Smaak: Het ontbreekt aan niets bij dit ontbijt; verse honing, jam, kaas, ham, vijgentaart (homemade as well bij de allervriendelijkste Franse eigenaresse), koffie, koeken… Het feit dat de croissants verpakt zijn, vergeet je door genoemde heerlijkheden dan ook alweer snel…

Prijs/Kwaliteit: Een (mooie, grote) kamer kost bij Il Maniero 70 Euro en daarvoor krijg je ‘s ochtends een buitengewoon goed ontbijt voorgeschoteld op een buitengewoon mooie plek.

4) Portico del Paradiso

Ontbijt - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Looks/Ambiance: De ontbijttafeltjes kijken allemaal uit over de wijngaard van de villa, waarbij je in de verte zelfs ook nog zicht hebt op het mooie Ravello. De tafels an sich zijn overigens ook al noemenswaardig; ingelegd met de meest keurrijke tegels en gedekt met mooi, wit servies (duidelijk geen eenvoudige hotel-kwaliteit).

Smaak: De gastheer heeft duidelijk zijn best gedaan op het ontbijt. Veel vers fruit (zelfs kiwi’s uit eigen tuin!), lokale koek-specialiteiten, goed gelukte cappuccino en er wordt goed gelet of er nog wel genoeg is van alles en dat er geen vliegen of dergelijke het buffet aanvallen (de tafel staat namelijk buiten uitgestald).

Prijs/Kwaliteit: Het ontbijt is precies wat je mag verwachten voor wanneer je een kamer bij Portico del Paradiso boekt (kamerprijs ligt rond de €100,-). Met als mooi extraatje de goede zorg en oplettendheid van de gastheer, die je ook meer dan graag (en vooral trots) rondleidt door de tuinen en wijngaard van de villa.

5) Relais Mediterraneum

Ontbijt - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Looks/Ambiance: De avond van te voren moet je in deze stadse B&B je voorkeur voor koffie al doorgeven. Het ontbijt wordt namelijk de volgende ochtend op een dienblad in de kamer geserveerd. Relais Mediterraneum kent geen vaste bemande receptie en ook geen restaurant-ruimte. Als je geluk hebt en het is mooi weer, kan je je ontbijt op je balkon opeten.

Smaak: De uitstraling van de B&B doet al wel vermoeden dat het ontbijt niet groots of bijzonder zal zijn. En dat is ook zo; croissants, droge toastjes, wat smeersels en een kop cappuccino. That’s it. Smaakt allemaal overigens best prima, maar het is niet een flamboyant, creatief ontbijt te noemen.

Prijs/Kwaliteit: De prijs/kwaliteit-verhouding is in dit geval wel een beetje ver te zoeken. Een kamer kost toch rond de €90,- per nacht en dat is niet terug te zien in de ambiance van de kamer én het ontbijt. Omdat je deze B&B echter ook grotendeels kiest vanwege de locatie (het ligt erg handig t.o.v. de snelweg/vliegveld), weet je van te voren dat je niet in een idyllische omgeving terecht komt. Desondanks blijft een en ander letterlijk aan de magere kant.

UITKOMST
Winnaar uit bovenstaande ontbijt-test was voor ons overduidelijk B&B Il Maniero. Bij Il Maniero was het ontbijt het meest uitgebreid. Maar het was ook met de meeste zorg (vers) klaar gemaakt én daarbij was het ook nog eens wat betreft prijs/kwaliteit een hoogvlieger. Het was immers de goedkoopste kamer, maar wel met het beste ontbijt en de fijnste sfeer. Dat benadrukt ook het feit dat een duur, luxe hotel of B&B niet per se de garantie geeft voor een ontbijt van een zelfde allure. Wij zijn wel benieuwd naar jullie ervaringen met hotel-ontbijtjes…. Hebben jullie voorbeelden van plekken waar je echt een top-ontbijt kreeg? Maar ook voorbeelden van slechter-dan-slecht ontbijtjes? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten via een reactie onderaan dit artikel:

Categories Food Travel

Imke Walenberg (1985) is an all-round content entrepreneur, creating, developing and performing online concepts in the field of art, travel & lifestyle. Always looking for interesting collaborations between creative people and brands. She is also editor-in-chief of Stijlmeisje.com, an experienced speaker in the field of online presence and proud mother of two little girls.

2 comments on “Ontbijt test

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *