Travel Guide: Campania

by Imke Walenberg

Ga je op vakantie naar Italie dan bewandel je toch al snel de geijkte paden; Toscane, Umbrië, Lombardije… Mooi natuurlijk, maar de andere regio’s van Italie hebben minstens zo veel moois te bieden. Wij bezochten daarom in samenwerking met bedandbreakfast.eu de regio Campania. Campania is met name bekend van Pompeii, Capri en de Amilfitaanse kust. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer bijzondere spots naast deze toeristische/culturele highlights, te vinden. Wij begaven ons zodoende op de ‘Italian road’ (mét een toepasselijke Fiat 500) op zoek naar dé Italiaanse hotspots van Campania.

SLEEP
De Amalfitaanse kust is gelegen aan de zuidkant van het schiereiland van Sorrento en wordt vanwege het natuurschoon beschouwd als één van mooiste kusten van de wereld. Niet gek dus dat het ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je kan het aan deze kust zo duur maken als je wilt; de omgeving heeft namelijk de naam erg exclusief te zijn. Gelukkig zijn er echter ook voor normale(re) prijzen mooie slaapgelegenheden te vinden:

Portico del Paradiso
Deze bed & breakfast ligt bovenaan het dorpje Scala en kijkt met haar kamers uit over het historische plaatsje Ravello. Het landhuis is omringd door een grote tuin met een wijngaard en, verstopt onder een perogola, is zelfs ook een kiwi plant te vinden. Ook ‘verstopt’ in het huis zijn een kapel en oude stenen oven. Vraag de eigenaar vooral even om de deuren van deze ruimtes te openen, het wakkert gelijk ook het enthousiasme van deze man aan. Leuk! De kamers zijn verder vrij sober, haast klooster-achtig, maar zijn van alle gemakken voorzien. Ideaal is dat je ’s avonds te voet naar Ravello kan lopen en daar heerlijk kan eten. Scheelt weer parkeergeld!

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Interieur Portico del Paradiso

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Kiwi’s uit eigen tuin!

 

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Sophia Loren in Ravello…

Villa Alba d’Oro
Op 3 kilometer rijden van Amalfi (het stadje waar de kust zijn naam aan ontleend heeft) ligt Villa Alba d’Oro. De enige manier om je kamer te bereiken is door een lange trap (300 treden) te beklimmen. Grappig detail: je hoeft niet bang te zijn dat je je bagage ook al die trappen mee omhoog hoeft te slepen; hiervoor is namelijk een speciale ‘kabelbaan’ aangelegd. De kamers zijn niet super groot, maar zijn wel luxe aangekleed. Zo zijn de badkamers van top tot teen prachtig bekleed met gekleurde tegels. Zwemmen kan in de zee, die vlakbij is, maar je kan ook een duik nemen in het zwembad dat een geweldig panorama-uitzicht heeft. Minpunt is het ontbijt; voor het geld dat je betaalt voor een nacht in deze villa, is dat iet wat aan de magere kant.

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Eén van de vele mooie baaitjes

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Pendel-bootje naar restaurantje aan de Amalfi kust

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Bagage-kabelbaan bij Villa Alba d’Oro

Sorrento ligt hoog boven de zee, in de Baai van Napels. Het uitzicht over de baai, de Vesuvius en de nabijheid van archeologische plekken maakt dat de stad een interessante plek is om een deel van je vakantie te spenderen. Wij verbleven tijdens ons bezoek aan Sorrento in:

Lees ook:  Culinair Fryslân

Villa Pane
De agriturismo Villa Pane wordt gerund door een familie en ligt in de groene heuvels rond Sorrento. Met een gratis pendeldienst kan je worden opgehaald en weg gebracht van/naar de b&b (het weggetje dat naar Villa Pane leidt is namelijk én heel smal én heel steil…). Wij hadden het geluk een meer dan ruim balkon bij onze kamer te hebben met uitzicht op zee. Het zwembad ligt prachtig tussen de fruitbomen en het ontbijt is ontzettend uitgebreid met onder meer huisgemaakt jam, taart en yoghurt. Helaas was de gastheer een klein beetje neurotisch, wat lichtelijk afbreuk deed aan de sfeer van deze voor de rest geweldig mooie bed and breakfast.

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Wegwijs bij Villa Pane

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Vesuvius in het avondrood

Het stadje Cassino ligt boven Napels en is een belangrijk commercieel, agrarisch en industrieel centrum. Niet gelijk een stad dus waarbij je denkt ‘dat is leuk om naar toe te gaan’. Toch heeft het veel te bieden; prachtige zandstranden op een half uur rijden (bij Gaeat), een groots historisch klooster in de nabijheid (Monte Cassino) en ontzettend vriendelijke inwoners. Daarnaast is bed & breakfast Il Maniero alleen al een reden om naar Cassino te rijden:

Il Maniero
Anne-Marie en Giuliano zijn de gastvrouw- en heer van Il Maniero. Het vriendelijke stel heeft werkelijk een plaatje van een b&b weten te creëren in de heuvels net buiten Cassino. De aankleding is tot in de puntjes verzorgd en de tuin (met zwembad) is haast te idyllisch voor woorden. Niet raar dat de dochter van het stel dan ook haar bruiloftsfeest hier vierde afgelopen voorjaar. De door Anne-Marie zelfgemaakte vijgentaart bij het ontbijt de volgende morgen vormde de spreekwoordelijke kers op de taart.

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

B&B Il Maniero in Cassino

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Detail Il Maniero

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Verse vijgentaart Il Maniero

EAT& DRINK
Captain Cook – Marciano Beach
Bijzonder lekkere cappuccino op een bijzonder mooie plek. Met een pendelbusje word je naar een baaitje gebracht waar je vervolgens nog een stukje moet lopen om de ‘hut’ van Captain Cook te ontdekken. Drink je cappuccino op een van de rotsen, met je voeten heerlijk in het water…

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Beste Cappuccino!

Ristorante Confalone – Ravello
In het restaurant zijn schitterende fresco’s te vinden, maar buiten op het terras is het nog beter toeven; met een panoramisch uitzicht geniet je van de heerlijke traditionele gerechten van de omgeving. Tip: neem de bruschetta om je diner goed te beginnen.

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Overheerlijke bruschetta

Song’e Napule – Sorrento
Prima eten voor een prima prijs in een nieuwe, trendy spot in een van de hoofdstraten van Sorrento. De bediening is erg vriendelijk, maar verwacht geen culinaire hoogstandjes. Wil je simpelweg een lekkere pizza of burger, dan ben je hier zeker aan het juiste adres.

Lees ook:  Kamperen in een vintage Shasta of een Amerikaanse schoolbus kan bij deze toffe Glamping Collection

Il Molo Gelateria – Gaeta
Ga je naar Italië, dan hoort daar natuurlijk ook een echte Italiaanse pizza, cappuccino én ijsco bij! Er zijn echter zoveel ‘gelateria’s’ dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Mijn persoonlijke favoriet tijdens deze roadtrip was Il Molo in Gaeta. Proef zeker ook de mouse-variant van het ijs; heerlijk!

DO’S AND DONT’S
Wat moet je zeker wel en zeker niet doen wanneer je net als wij besluit naar Campania te gaan?:

– Parkeer je auto vooral niet in de stadjes zelf. Vrijwel overal vragen ze (fors) parkeergeld. Heb je de tijd en vind je het niet erg om een stukje te lopen? Zet je auto dan buiten de bebouwde kom. Let wel op de markeringen op de straatjes. Zet je je auto namelijk neer in vakken bedoeld voor bewoners dan wacht je een flinke bekeuring…

– De Amalfitaanse kust wordt gekenmerkt door rotsstranden. Mooi, maar heb je behoefte aan meer ruimte en een praktisch(er) zandstrand ga dan richting Sorrento of Gaeta.

– Vragen, vragen, vragen… Italianen zijn trots op waar ze vandaan komen en helpen je graag op weg in hun land. Ben je dus op zoek naar de leukste (en minder toeristische) plekken, vraag het lokale bewoners. Ook al is het met handen en voeten, je komt zo wel achter de mooiere hotspots.

– Sla Pompeii niet over. In ieder geval niet wanneer je buiten het hoogseizoen gaat, anders is het er waarschijnlijk en te heet en te druk. Het is echter zeker de moeite waard. Zowel jong en oud kan hier heerlijk ronddwalen door deze bijzondere, historische ‘stad’ onderaan de Vesuvius.

Travel Guide Campania - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Pompeii

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy