Petitie in 3D voor de olifant

Heb je ooit op vakantie op een olifant gereden? Even los van hoe leuk dat is, de kans is groot dat die olifant het niet prettig vond. De behandeling van de duizenden olifanten in de toeristenindustrie is ernstig. De meeste olifanten worden op jonge leeftijd illegaal in het wild gevangen. Van iedere olifant die wordt ingezet voor olifantenritten en -shows moet ‘de wil’ worden gebroken. Dit gebeurt door het dier op jonge leeftijd dagenlang vast te binden, uit te hongeren en te mishandelen. World Animal Protection vraagt nu op een bijzondere manier aandacht voor dit probleem: je kunt online een petitie tekenen, met als direct zichtbaar resultaat een 3D-geprinte olifant met alle namen erop.

Iedereen die onlangs op Schiphol is geweest, kan hem zien: de olifant staat bij de hoofdingang. Het is ‘work-in-progress’ want zo’n olifant print je niet in een uurtje. Hij staat er sinds 12 augustus (Wereld Olifantendag) en blijft er tot einde van deze maand. Hopelijk zijn er dan voldoende handtekeningen om de olifant af te hebben. Je kunt de vorderingen live volgen op www.stapvandeolifantaf.nl.

Goed te zien dat verschillende reisorganisaties de actie Stap van de Olifant Af steunen, en de optie voor olifantenritjes inmiddels geschrapt hebben uit het assortiment.

Gekoppelde 3D-printers
Speciaal voor dit project is een nieuwe 3D-printtechniek ontwikkeld, waarbij vijf Ultimaker 3D-printers zijn gekoppeld. Parallel aan elkaar kunnen zij kolommen van meer dan 2,5 meter printen. Hierdoor kan de enorme olifant in zeer korte tijd geprint worden. Tijdens het printen worden de namen van de deelnemers in een speciaal lettertype, het Elephont, op de olifant geprint. Door dit lettertype zien de namen eruit als olifantenhuid. Het project is een samenwerking tussen World Animal Protection, Ultimaker, FHV BBDO, Minivegas en 3D-designer Joris van Tubergen.

Lees ook:  Zomer uittip: ArtZuid

2 comments on “Petitie in 3D voor de olifant

  1. Kitty Verspeek

    Ik vindt dat we in deze tijd met zoveel aadacht voor het welzijn van mens en dier. Het van de zotte is dat zulke dingen nog gebeuren. Elk mens met een gezond verstand begrijpt toch dat dit anno nu dit niet meer mogelijk mag zijn. Help de beesten (van de beesten af “de mens is het grootste ongedierte wat er bestaat”) Een dierdood of gebruikt om te overleven. Een mens denkt alleen maar voor zijn eigen gewin of machts vertoon.
    Kitty
    Verspeek​

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *