Travel Guide: Texel

Met ruim 13.000 inwoners en bijna 600 km² aan oppervlakte is Texel het grootste Nederlandse Waddeneiland. Nieuwsgieirg naar het veelzijdige eiland(schap) zoals omschreven in het beroemde boek van Wolkers, togen wij naar Texel op zoek naar dé highlights van dit Waddeneiland.

SLEEP
In de voormalige Pastorie van de Heilige Martinus, gebouwd in 1904 en gelegen in het vissersdorpje Oudeschild, huist sinds een paar maanden Pastorie Marie. Trotse eigenaars zijn Co en Marijke, die in één jaar tijd een haast ondenkbare klus hebben weten te klaren; ze toverden vol bezieling de oude pastorie om tot een bed & breakfast waar je je meteen bij binnenkomst meer dan thuis voelt. Iets dat onder andere komt door de enorme gastvrijheid.

Aan werkelijk alles is namelijk gedacht, van een heerlijk stuk Texelse koek (de Hoornder Ring) bij de koffie bij binnenkomst tot aan een gevulde minibar op je slaapkamer (die je kosteloos mag leegdrinken), donszachte badjassen in de badkamer en niet te vergeten het geweldig grote Mariabeeld dat je beneden in de hal welkom heet. Over het interieur is tot in de puntjes goed nagedacht. Zo sieren nieuwe ‘oude’ ornamenten het plafond en zijn op de wanden de prachtige kunstwerken van Hans Pruijn te bewonderen. Antiek en design hebben de eigenaars van Pastorie Marie op precies de juiste wijze met elkaar weten te vermengen.

Na een heerlijke nacht in het grote bed (wij sliepen in de Marie suite) wordt je de volgende ochtend ook nog eens verwend met een uitgebreid ontbijt. Niets ontbreekt en hoogtepunt is wel het brood dat wordt geleverd door schoondochter en BBROOD-oprichter Renee Pater.

Lees ook:  5 to do's voor op een druilerige camping dag met kids
Pastorie Marie - Daily Cappuccino -Travel Guide
Pastorie Marie
Hoornder Ring - Daily Cappuccino -Travel Guide
Pastorie Marie, ontvangst met Hoornder Ring
Pastorie Marie - Daily Cappuccino -Travel Guide
Pastorie Marie, Marie Suite
Pastorie Marie - Daily Cappuccino -Travel Guide
Pastorie Marie, Marie Suite met aan de wand een kunstwerk Hans Pruijn
Pastorie Marie - Daily Cappuccino -Travel Guide
Pastorie Marie, ontbijt

Ben je meer van het kamperen? Bezoek dan de website kampeerboeren.nl eens. Op deze website van de Vereniging Texelse Kampeer Boeren kan je terecht voor een overzicht van alle kleinschalige campings die het eiland rijk is. Is ‘glamping’ wel aan jou besteed? Dan is Camp Silver een aanrader; overnachten is hier mogelijk in 1 van de acht aanwezige klassieke Airstreams!

EAT & DRINK
Het is natuurlijk heerlijk om op een eiland ook daadwerkelijk aan zee te gaan eten. Maar welke strandtent kies je? Zoveel smaken, zoveel keuzes…. Wij kozen ervoor de hipster-tenten links te laten liggen en reden door naar het meest noordelijk gelegen strandpaviljoen, te weten Strandpaviljoen Kaap Noord. Met uitzicht op Vlieland, pittoreske strandhuisjes en een prachtige zonsondergang (mooier in het avondrood kan je de Texelse vuurtoren, die op een steenworp-afstand ligt, haast niet meemaken) ademt het strand bij Kaap Noord een erg fijne ongedwongen sfeer uit. De menukaart van Kaap Noord is niet bijster origineel (denk saté, slibtong en vegetarische pasta), maar wat je krijgt is gewoon goed. En het moet gezegd: een flinke beachhap is ook wel welkom na een dag hard doortrappen, wind tegen, op de fiets.

Strandpaviljoen Kaap Noord - Daily Cappuccino - Travel Guide
Strandpaviljoen Kaap Noord – uitzicht
Strandpaviljoen Kaap Noord - Daily Cappuccino - Travel Guide
Strandpaviljoen Kaap Noord – kustlijn
Strandpaviljoen Kaap Noord - Daily Cappuccino - Travel Guide
Strandpaviljoen Kaap Noord, zonsondergang met de Texelse vuurtoren in de verte

Meer landelijk gelegen, en aan de andere kant van het eiland, is Restaurant De Worsteltent een tip. Gelegen aan de rand van het bos kan je hier genieten van een stevige pannenkoek of zelf gemaakte chocoladetaart.

DO
Op Texel hoef je je als je wilt geen moment te vervelen. Er zijn tal van musea (o.a. het Schipbreuk- en Juttersmuseum, het Luchtvaart & oorlogsmuseum en Ecomare), fiets- en wandelroutes zijn er te over en voor de echte actievelingen onder ons is er de mogelijkheid om te parachutespringen, catamaran zeilen of kitebuggyen…. ‘just to name a few’…

Lees ook:  5 x de leukste koffiespots in Eindhoven

Eén activiteit die je echter zeker niet moet overslaan is een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij. In deze brouwerij wordt Texels speciaalbier gebrouwen, een product dat erkend wordt als een ‘Echt Texels Product’, omdat het gebrouwen wordt met natuurlijk grondstoffen van het eiland zelf. De passie die je voelt wanneer de brouwerij-medewerkers vertellen over het bier werkt aanstekelijk. Vanzelfsprekend is het ook geen straf om de 10 speciaalbieren die ze onder de kroonkurk en van het vat hebben te proeven. Persoonlijke aanrader is het Texels Springtij!

Texelse Bierbrouwerij - Daily Cappuccino - Travel Guide
Texelse Bierbrouwerij
Texelse Bierbrouwerij - Daily Cappuccino - Travel Guide
Texelse Bierbrouwerij – zelf proeven hoort er natuurlijk ook bij!

Een andere do is wadlopen. Nooit geweten dat het waddengebied zo mooi is en vooral zoveel te bieden heeft. Tijdens de wadlooptocht speelt de gids op een speelse manier in op je zintuigen. Je proeft, ziet en voelt letterlijk alles van het wad. Natuurlijk is het wadlopen op zichzelf ook al een erg leuke activiteit. Pluspunt was dat wij een erg zomerse dag te pakken hadden voor het wadlopen. Heb je overigens geluk (of juist ongeluk) dan stelt de gids voor om een gezamelijk buikschuiver te maken…

Wadlopen - Daily Cappuccino - Travel Guide
Wadlopen
Wadlopen - Daily Cappuccino - Travel Guide
Wadlopen – oester en krab
Wadlopen - Daily Cappuccino - Travel Guide
Wadlopen – kokkels everywhere!

Een laaste do is eigenlijk meer een aansporing. Op dinsdag 15 april 2014 opende koning Willem-Alexander namelijk het zeewiercentrum bij het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) op Texel. In dit instituut wordt onderzoek gedaan naar de vele duurzame toepassingsmogelijkheden van zeewier (waaronder voedsel). Tof is dat Texel Culinair, dat in september plaatsvindt, het thema ‘Zeewier en Zilte Groenten’ zal hebben. Ben je in september op Texel, sla dan zeker dit culinaire festival niet over en proef deze zilte delicatesse van de toekomst!

Lees ook:  Autorijden met slippers? Toch maar niet!


Voor overige informatie mbt Texel kan je terecht op de website van de VVV Texel. Vertrektijden van de boot zijn te vinden via de website van TESO.

 

5 comments on “Travel Guide: Texel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *