Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Mobiele espresso

We schreven al eerder over mobiele espresso-apparatuur. Nog niet eerder konden we het zelf echt testen. Dat hebben we nu wel met de nieuwe versie van Handpresso, de Hybrid, gedaan. Een soort fietspomp om espresso te zetten, zou dat goed gaan? En of!

Handpresso maakt compacte apparaten voor koffie onderweg. Het principe is eenvoudig: een combinatie van handmatig opgevoerde druk, (heet) water en koffie(pads) zorgt ervoor dat je waar dan ook je espresso kunt zetten. De nieuwe Hybrid kan overweg met zowel zelf gemalen koffie als espressopads.

Handmatige espresso
Het testpanel bestaat uit ingenieur Martijn Bok voor de constructie en design van het apparaat, koffie-expert Sanne van der Laan van The Graphic Barista voor de koffiebeleving en ondergetekende voor het algemene oordeel. We gebruiken pads van Dibar. Dit is uitstekende koffie, met een wat robuuste, sterke afdronk. Daar moet je van houden, natuurlijk, maar hierdoor waren we wel zeker dat de uitkomst niet aan de koffie zou liggen.

Het gebruik van de Handpresso is eenvoudig. De handleiding heb je eigenlijk niet nodig. Goed design ook, mooi afgewerkt en hij voelt degelijk aan. Tijdens het pompen moet je wel oppassen waar je je handen houdt. Door het compacte formaat kun je je hand beter om het huis houden, dan om de buis zelf (zoals je bij pompen wel gewend bent te doen) om te voorkomen dat je je bezeert aan de bewegende delen. Je merkt dat de druk wordt opgebouwd, want op het laatst moet je wel wat kracht zetten. Tip van de barista: het is dus slim om eerst de druk op te voeren, voordat je er water en koffie in doet. Hiermee voorkom je dat het koffievloeistofmaakproces in gang wordt gezet voor het moment dat jij wilt dat het start. Dit heeft te maken met de smaakcurve van koffie ten opzichte van tijd bij bereiding. Te kort in contact met water of wel bewaterd levert een zuurdere smaak op en te lang bewaterd zorgt voor bittere tonen. Er tussenin is heerlijk; met de juiste melange natuurlijk.

Water erin, pad erin, huis weer dichtdraaien en druk loslaten. De koffie loopt er dan geleidelijk uit. De stroom is zoals het hoort, en heeft een mooie kleur. Je kunt zelf de hoeveelheid bepalen. Het is wel aan te raden hem niet helemaal door te laten lopen, want de laatste luchtbubbels zijn niet het beste compliment voor je koffie.

Eindoordeel
De uitstraling van de koffie is prima. Mooie cremalaag, goede dikte en kleur. De opgevoerde druk lijkt goed te zijn en wordt op een constante manier naar het huis geleid, en dus door de koffie. De temperatuur is wat aan de lage kant, je moet hem gelijk opdrinken, zeker wanneer de kopjes niet zijn voorverwarmd.

Al met al een prima espresso en dus een goed alternatief voor op reis of kantoor, als je niet je hele installatie mee kunt/wilt nemen.

5 comments on “Mobiele espresso

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *