Fotograferen kan je leren

Door de ontwikkeling van moderne communicatietechnologieën zoals mobiele telefonie en het internet is het tegenwoordig mogelijk om zelf media te produceren. In het academisch discours wordt ook wel gesteld dat mediaproductie is gedemocratiseerd. We kunnen immers zelf content genereren (user-generated content) zonder instituties die professionals in dienst hebben en beschikken over dure studio’s en zendmasten om een bericht te communiceren.

Door de komst van smartphones wordt het alleen nog maar makkelijker om informatie te creëren en te delen. Zo heb ik mij al enige tijd verwonderd over de prachtige foto’s die mensen maken, bewerken en met elkaar delen. De huidige generatie smartphones is uitgerust met goede camera’s die veel pixels vast kunnen leggen. De tijd van kostbare apparatuur en software om foto’s te bewerken is eveneens voorbij. Applicaties, of apps zoals Instagram en Hipstamatic bieden fotobewerking software aan die bijzonder gemakkelijk is om te gebruiken. In veel gevallen wordt er echter een vergoeding gevraagd voor het gebruik van deze apps. En dat is onnodig aangezien er verschillende intelligente camera apps bestaan die gratis zijn te gebruiken en niet onder doen voor betaalde versies.

In deze blog bespreek ik enkele populaire en gratis beschikbare “post-shoot editing apps” voor Iphone en Android toestellen waarmee iedereen zijn kiekjes op gemakkelijke wijze kan bewerken en delen met vrienden. We leven immers in een digitaal tijdperk. Sharing=caring!

1) FxCamera

FxCamera is een gratis app gemaakt door de organisatie Bitcellar. De app kan zowel worden gebruikt op iOs en android. Met FxCamera kunnen gebruikers op foto’s nemen met verschillende leuke effecten zoals:

  • Toy Camera: vignetering –en cross-process effecten
  • Polaroid: verouderde, vervaagde of zwartwit effecten
  • Fisheye: rond kader effect
  • Symmetric: symmetrisch vlakverdeling effect

Het gebruik van de effecten is gemakkelijk en je foto’s krijgen echt een authentiek karakter. In het bijzonder de Toy Camera en Polaroid effecten zijn erg leuk om te gebruiken. De foto’s die je met de app maakt worden opgeslagen in een eigen map in de galerij. Met FxCamera is het bovendien mogelijk om je foto’s op gemakkelijke wijze te delen via verschillende social media platformen zoals Facebook en Twitter.

2) Little Photo

Lees ook:  Daten met 100 kunstenaars in Brussel

Little Photo is een gratis app van Moment. De snelle app presenteert meer dan zeventig effecten en tools waarmee op gemakkelijke wijze foto’s kunnen worden bewerkt. Het leuke van deze app is dat de drie hoofdeffecten getiteld Effect-(1), Effect-(2) en Effect-(R) op elkaar kunnen worden gestapeld waardoor ontelbare bewerkingen kunnen worden gemaakt. Bovendien presenteert deze app verschillende tools waarmee foto’s onder andere kunnen worden voorzien van een kader, tekst en verschillende tekens. Little Photo is echt een leuke app waar gebruikers hun creativiteit volledig kunnen laten gaan.

3) Camera360 Ultimate

Camera360 Ultimate is een gratis app van PinGuo Inc. Deze app heeft verschillende prijzen gewonnen door haar rijke effecten en gemakkelijke bediening. Je kan kiezen uit 19 verschillende effecten zoals bijvoorbeeld Light Color, Retro, HDR, Dreamlike en Funny. Ieder effect heeft vervolgens nog meerdere tools waarmee gebruikers de foto’s nog eens kunnen nabewerken. Denk bijvoorbeeld aan opties als exposure en brightness.
Een leuke feature van deze app is dat je foto’s kan maken vanuit verschillende ‘scenes’. Door deze achtergronden in te stellen lijkt het bijvoorbeeld net alsof je foto op een billboard in London te zien is. Hilarische foto’s en plezier gegarandeerd! Gemaakte foto’s worden opgeslapen in een aparte map in de galerij en ook met deze app kunnen foto’s op gemakkelijke wijze worden gedeeld op verschillende social media platformen.

Hopelijk heb ik jullie met bovenstaande geïnspireerd om ook eens aan de slag te gaan met het maken, bewerken en delen van leuke foto’s. De bekende opmerking “There is an app for that” benadrukt dat er continu nieuwe apps worden ontwikkeld terwijl oude verdwijnen. Schroom dus niet om zo nu en dan de Appstore of Playstore eens te raadplegen en wat nieuws te proberen. Fotograferen is te leren en intelligente fotobewerking applicaties als FxCamera, Little Photo en Camera360 Ultimate bieden handvatten om op gemakkelijke wijze creatief met fotografie bezig te zijn.

Bas Lievens is mediawetenschapper en volgt momenteel de master New Media & Digital Culture aan de Universiteit Utrecht. Teamspeler, goedlachs en geïnteresseerd in muziek, fotografie, oldtimer bromfietsen en de digitale cultuur. Doet onderzoek naar de culturele implicaties van de ontwikkeling van nieuwe communicatietechnologieën zoals mobiele telefonie, het internet en toepassingen zoals social media. Je kan Bas ook volgen op twitter: @Baslievens

 

0 comments on “Fotograferen kan je leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *