Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

35 jaar Jean Paul Gaultier

Zaterdag opent Jean Paul Gaultier de tentoonstelling ‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk‘ in de Rotterdamse Kunsthal. Gaultier wordt, sinds zijn entree in de modewereld in 1978, ook wel het enfant terrible van de mode genoemd. Inmiddels zit de Franse ontwerper 35 jaar in het vak en is hij een beeldbepalende couturier geworden. Met zijn gewaagde en provocerende ontwerpen ging én gaat hij de discussie aan met de gevestigde orde en geeft hij zijn visie op identiteitsvorming en de samenleving. Zo zoekt hij regelmatig de grenzen op tussen culturen en seksen. Androgyne vormen, invloeden uit subculturen en samenwerkingen met andere artistieke disciplines horen daar bij.

Zijn grootste bekendheid verwierf Gaultier met de Bretonse streep die hij tot haute couture maakte en de korsetten met puntige beha’s die hij ontwierp voor de Blonde Ambition Tour van Madonna in de jaren ’90. Daarnaast kleedde hij talloze andere beroemdheden, ontwierp hij kostuums voor diverse films en bracht hij zijn zeer succesvolle parfum op de markt. Een geur die wat mij betreft niet mag ontbreken op je toilettafel.

De multimediale tentoonstelling die nu ter ere van het 35-jarige vakmanschap van Gaultier samengesteld is, is een internationale samenwerking tussen het Montreal Museum of Fine Arts, Maison Jean Paul Gaultier in Parijs en de Kunsthal. In de tentoonstelling zijn ongeveer 150 ontwerpen te zien die kenmerkend zijn voor het gehele werk van de Franse couturier. Zowel haute couture als uit zijn prêt-à-porterlijn

De tentoonstelling is van 10 februari t/m 12 mei 2013 te bewonderen.

Dit is een gastblog van Judith Huibers. Judith studeerde in 2012 af als MSc in Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam met een onderzoek naar reputatiemanagement. Momenteel is ze op zoek naar een nieuwe baan als communicatieadviseur. Naast een brede interesse in het communicatievak heeft ze speciale belangstelling voor fotografie, theater, (moderne) kunst en fashion.
Judith is ook te vinden op twitter: @Juudt

1 comment on “35 jaar Jean Paul Gaultier

  1. Hai Judith, lijkt me de moeite waard om te gaan kijken..zag een intervieuw van hem.. leuke creatieve man! En jij ook succes met je colomns..leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *