Meest exclusieve Nespresso

Vrijdag ligt ie in de winkel: de meest exclusieve Nespresso-koffie ooit. Hawaii Kona wordt door het bedrijf als Special Reserve op de markt gebracht en je moet er snel bij zijn: naar verwachting is hij binnen drie weken uitverkocht. Daily Cappuccino was bij de introductie in het juist geopende Andaz hotel in Amsterdam en proefde hem als eerste. De Kona-koffie is goed voor slechts 0,3 procent van de wereldproductie. Dat geeft al een beetje aan hoe zeldzaam hij is, en dus gewild.

Hij staat in de top drie meest exclusieve koffiebonen samen met Jamaica Blue en de discutabele Kopi Loewak, waarbij het verteringsstelsel van de Chivetkatachtige wordt ingeschakeld. Het verhaal van de Kona is een stuk smakelijker. Op de steile vulkanische hellingen van het Hawaiiaanse gebied groeit de boon in unieke omstandigheden. De benedenwindse ligging aan de westkust beschermt tegen weersinvloeden. De zonnige ochtenden, vochtige middagen en koele avonden zorgen voor een stabiele temperatuur. Gedurende het hele jaar en zowel dag als nacht schommelt de temperatuur tussen de 26 en 29 graden. Hierdoor kan de boon groeien tussen 200 en 600 meter, aanzienlijk lager dan bonen elders in de wereld. En dat zou allemaal in deze unieke koffie terug te proeven zijn.

En ja, over smaak valt te twisten, maar deze Hawaii Kona is wel bijzonder. Nespresso schaalt hem op een intensiteit van 5 op hun eigen schaal, wat inhoudt dat het het midden houdt tussen zuur en bitter. Een fruitige koffie met notentonen, en opvallend langdurige nasmaak. Het is een espresso om even voor te zitten. Zoals de koffie-expert aangaf: ‘Je proeft elke keer weer iets anders’. De evenzo opvallende prijs van 1,20 per cup zet ook niet direct aan tot stevig doordrinken.

Lees ook:  Warm het najaar door met deze herfstcocktails

Vanaf 2 november dus in de boetieks. En wees er snel bij, want de geringe productie heeft gevolgen voor de voorraad: er wordt niet geproefd in de boetieks en met drie weken is de oplage waarschijnlijk uitverkocht. Ter vergelijking: de terugkerende Limited Editions gaan gemiddeld 12 weken mee. Nespresso pakt dan ook uit met deze koffie. Naast de bekende verpakking met tien cups (overigens met aangepaste vormgeving: de opening zit aan de bovenkant) is er ook een speciale giftbox van 100 euro. Hierin de koffie, serveerblad en bijpassend servies.

Foto’s 1,2,3 van Nespresso; 4 en 5 van Daily Cappuccino met HTC One X

0 comments on “Meest exclusieve Nespresso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *