STRP Festival: Art meets/loves Technology

Afgelopen week smolt interactieve kunst, muziek, film, live-cinema, performances, symposia, dans, games en robotics samen in het Klokgebouw in Strijp-S te Eindhoven. Dit jaar stond de vijfde editie van het STRP Festival in het teken van 50 jaar Nederlandse media- en technologische kunst. Alle “nerds”, “geeks” en “social media-fanaten” konden hier dan ook hun hart ophalen.

Zo kon  je je laten intimideren door Spatial Sounds; een interactieve installatie van Marnix de Nijs en Edwin van der Heide. Een speaker gemonteerd op een roterende arm van enkele meters lang die als een waakhond de omgeving scant, op zoek naar jou. Maak je de machine boos dan raast hij met 100dB en met een snelheid van 100km/h langs je heen. Ook kon je het interactieve landschap Dune van Daan Roosegaarde doorkruisen of de kleinste stoel ter wereld aanschouwen; de Nano Chair 2.0 van Lucas Maassen.

Wetenschappers worden kunstenaars en kunstenaars worden wetenschappers. De afgelopen 50 jaar  is er volop geëxperimenteerd met de nieuwe mogelijkheden van verschillende media en technologie. Het werk van de pionier Dick Raaijmakers (1930) vormt nog altijd een grote inspiratiebron voor menig kunstenaar. Het klassieke werk Grafische Methode Fiets (1979), waarbij een naakte fietser in een half uur slechts 10 meter aflegt, is nog altijd adembenemend. De Zelfmoordmachine (1990) van Erik Hobijn zorgt daarentegen voor de nodige opschudding. Ook huidige kunstenaars reageren op de nieuwste technologieën en trends. Kunstenaar Sander Veenhof deelt zijn konijn graag met anderen. Ontdek de voordelen van de virtuele realiteit, en ontferm je over ‘s werelds allereerste ‘AR’ konijn! Tibb the AR rabbit (2011) wordt door augmented reality digitaal gedistribueerd vanuit een ‘bluescreen’-konijnenhok. Laat Tibb vrijelijk door de virtuele wereld huppelen door ‘m op je smartphone tot leven te wekken. Download  de (gratis) layar app op je smartphone> zoek op  “Tibb” om het konijn voor altijd in je armen (of op je telefoon) te sluiten.

Lees ook:  Het oor en de waanzin van Van Gogh

Naast deze fascinerende expo stonden er ook performances, talks en een symposium op het programma. Ten slotte kon je je in het weekend ook nog tot in de vroege uurtjes mee laten voeren door de elektronische muziek van onder andere Mathew Jonson, Aphex Twin en Amon Tobin.

Volgende jaar weer!

0 comments on “STRP Festival: Art meets/loves Technology

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *