Twee bijzondere bunkers

Vroeger werd het gebied onder water gezet om vijanden tegen te houden. Tegenwoordig is de Nieuwe Hollandse Waterlinie een prachtig natuurgebied waar je deze bijzondere geschiedenis volop kunt beleven. De meeste forten zijn intact, maar hebben hun militaire functie verloren. Steeds meer van deze verdedigingswerken krijgen een nieuwe functie. Een voorbeeld hiervan zijn de projecten bunker 599 + 603, een project van Rietveld Landscape | Atelier de Lyon.

Over dit project staat op de website van Rietveld Landscape het volgende te lezen:

Het project Bunker 599 onthult twee geheimen van de 80 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door één keer het binnenste van de bunker (groepsschuilplaats) te laten zien ontstaat een andere kijk op de 400 nog overgebleven groepsschuilplaatsen. Doordat de snede van de doorgezaagde bunker overgaat in een steiger en tenslotte in een dubbele rij palen ontstaat een lijn die de inundatiehoogte (de hoogte van het water als het land onder water gezet zou worden) aangeeft. De gespleten bunker is een publieke attractie voor de bezoekers van Diefdijklinie. Tevens kunnen honderdduizenden passanten vanaf de A2 het object zien.

Bij Bunker 603 doet zich iets anders voor. Zoals op veel plaatsen in Nederland is hier de bodem sterk aan het inklinken. Op deze plek is dit goed te zien omdat de in lijn geplaatste funderingspalen als de wortels van een kies bloot komen te liggen. De palen van de steiger versterken dit beeld. Deze groepsschuilplaats wordt niet doorgezaagd maar de steiger is wel op dezelfde manier opgebouwd als bij Bunker 599. Deze loopt hier langs de bunker en zweeft hier boven het grasland.

Erg tof dat door dit soort projecten de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie niet verloren gaat. Voor wie in de buurt is, zijn deze projecten dan ook zeker de moeite van het bezoeken waard.

Lees ook:  Kunst van knopen
Categories Design

Imke Walenberg (1985) is an all-round content entrepreneur, creating, developing and performing online concepts in the field of art, travel & lifestyle. Always looking for interesting collaborations between creative people and brands. She is also editor-in-chief of Stijlmeisje.com, an experienced speaker in the field of online presence and proud mother of two little girls.

0 comments on “Twee bijzondere bunkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *