Eten bij de kunstenaar - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog

Smakelijk eten bij de kunstenaar

Beeld links Daniel Spoerri, Das Bistro Der Heiligen Marta, beeld rechts Itamar Gilboa, The Food Chain Project

Houd je van kunst én van eten? Dan is Eten bij de kunstenaar echt iets voor jou. Deze tentoonstelling in de Mesdag Collectie in Den Haag combineert die twee geneugten des levens namelijk.

De titel verwijst naar de locatie en de twee kunstenaars die het huidige museum ooit hun woning noemden: Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Laatstgenoemde vond eten heel belangrijk, zowel op het doek als op het bord. De voedselstillevens die zij schilderde en de feestelijke diners die zij met haar man thuis organiseerde, vormen het uitgangspunt.

Eten bij de kunstenaar - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Sientje Mesdag-van Houten, Druiven, een kalebas en andere vruchten, waterverf op papier, De Mesdag Collectie, Den Haag.

De expositie combineert heel smaakvol (pun intended) negentiende-eeuwse en hedendaagse kunst over voedsel. In de ruimte waar Sientje haar atelier had, staat een prachtig gedekte tafel, omringd door voedselstillevens. Enkele daarvan ontstonden meer dan honderd jaar geleden op deze plek.

Eten bij de kunstenaar - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Zaaloverzicht met gedekte tafel.

De tafel oogt klassiek, maar sculpturen in de vorm van een bakje friet en een hotdog verraden dat een meer hedendaagse kunstenaar hier de hand in had. In de volgende zaal drapeerde kunstenaar Itamar Gilboa een andere tafel met gipsen varianten van etenswaren die hij in één jaar at. Met deze installatie wil hij de toeschouwer bewustmaken van wat de mens zoal naar binnen werkt.

Eten bij de kunstenaar - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Itamar Gilboa, The Food Chain Project.

Waar Sientje en haar collega’s het publiek vooral een mooie voorstelling wilden voorschotelen, houden de kunstenaars en ontwerpers van nu ons namelijk veel liever een spiegel voor. Met haar project Faked Meat geeft Marije Vogelzang bijvoorbeeld commentaar op het fenomeen vleesvervanger: vegetarische schnitzels of burgers die qua smaak en/of vorm op vlees lijken. Ze vindt die producten minderwaardige kopieën . Haar idee: als je toch nepvlees maakt, verzin dan ook nepdieren. Zoals de biccio, de apicu en de herbast.

Eten bij de kunstenaar 4
Janne Kyttanen, Empty Food, 2014, 3D-print.

Sjoerd Buisman maakte bronzen pompoenen, maar dan wel geknevelde exemplaren. Hiermee verwijst hij naar de drang van de mens om de natuur te beheersen. En Elspeth Diederix drukt ons met een foto van rottend fruit met de neus op het feit dat ook voedsel vergankelijk is.

Eten bij de kunstenaar - Daily Cappuccino - Lifestyle Blog
Zaaloverzicht met Constricted pumpkins van Sjoerd Buisman.

De mooie en afwisselende tentoonstelling is gemaakt door deelnemers aan de cursus De Kunst van het Tentoonstellen van het Van Gogh Museum (De Mesdag Collectie is onderdeel van dat museum). Cursisten leren daarin hoe ze een expositie moeten maken. Wil je zelf beoordelen of ze geslaagd zijn? Dat kan nog tot en met 30 oktober in De Mesdag Collectie in Den Haag.

 

1 comment on “Smakelijk eten bij de kunstenaar

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *