The ultimate wine test

Daily Cappuccino deed mee aan The Ultimate Wine Challenge

“Allereerst het goede nieuws: u bent niet allergisch voor wijn!” Een zucht van verlichting gaat er door me heen. En verslaafd ben ik ook niet. Gelukkig! Ik deed mee aan de Ultimate Wine Challenge, een wijntest waarbij mijn lichaam een week lang werd getest op gevoeligheid van wijn, bij één of twee glazen per dag.

The ultimate wine testEen test die je dus ook écht moet inplannen. Bij voorkeur tijdens de feestdagen. Want don’t drink and drive. Aan de hand van een vragenlijst hield ik een week lang bij hoeveel en wat voor wijn ik dronk, witte of rode, wat ik erbij at en hoe ik me achteraf voelde: moe, uitgeblust, opvliegers, kater… Hangover, or not?

Toegegeven ik dronk die week ietsjes meer glazen wijn op een avond dan normaal. En ook de hapjes bij de wijn, een stukje oude kaas en stokbroodjes met olijfolie, gingen erin als boter. Best een leuke test, dacht ik zo. Tot ik de laatste dag van de werkweek ’s ochtends vroeg wakker werd, met moeite kon ik mijn bed uitkomen. Had ik nou de ganze nacht gedroomd? Enfin, een shot espresso en een gebakken eitje waren echt noodzakelijk om weer op stoom te komen.
The ultimate wine test

Na een weekje lekkere wijn was ik stiekem wel blij dat de test over was en dat ik de vragenlijst van The Ultimate Winechallenge kon invullen en opsturen naar de vinoloog. Wachtend op de uitslag, die twee weken later kwam. En wat bleek, die laatste glas Chardonnay gaf me de nekslag voor het uiteindelijke resultaat van de test: eventuele slapeloosheid? Sulfiet in de wijn zou mijn slapeloosheid en onrustige nacht veroorzaakt kunnen hebben. Sulfiet is een duur woord voor conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om de wijn fris en fruitig te houden. Ja, de wijn wel… Maar het meisje niet!

Om deze einduitslag te testen ontving ik via de post van vinologe Jacqueline een mysterieus flesje met ‘sulfree’. Daarmee haal je namelijk de sulfiet uit de wijn, waardoor je meer van je wijn kan genieten, zonder dat het je slaap aantast. Kortom: de test startte van voor af aan, opnieuw, dit keer met een druppeltje sulfree in de Chardonnay.

The ultimate wine test

Placebo-effect of niet. Een enkel druppeltje sulfree werkte bij mij. Alsof de wijn minder zwaar viel. Ook sliep ik de nachten na mijn wijnavonden makkelijk door en stond ik ‘s ochtends vroeg minder moe op. In ieder geval bij witte-wijn-avonden. Of sulfree ook bij Cava of Prosecco werkt, dat heb niet getest. Wil je overigens echt van je kater of slapeloosheid afkomen, dan kun je het beste helemaal geen wijn drinken. Maar dat weten we allemaal (knipoog)…

0 comments on “Daily Cappuccino deed mee aan The Ultimate Wine Challenge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *